bitkisepeti.com

YAĞLARLA İLGİLİ ARADIĞINIZ HERŞEY BURADA
Naturel ve Eterli yağlar
Çeşitli Amaçlarda kullanılan yağlar
Hayvansal Yağlar
K r e m l e r

BİTKİSEL YAĞLARI

ADAÇAYI YAĞI (ACI ELMA)

AHUDUDU YAĞI

ALABALIK YAĞI
ALAO VERA YAĞI
ANASON YAĞI
ARDIÇ YAĞI
ASPİR YAĞI
AVOKADO YAĞI
AY ÇİÇEK YAĞI
AYNI SAFA YAĞI
BADEM YAĞI ( ACI )
BADEM YAĞI ( TATLI )
BERGAMOT YAĞI
BİBERİYE (ROSMARY)
BUĞDAY YAĞI
BÖĞÜRTLEN YAĞI
CEVİZ YAĞI
CİVAN PERÇEMİ YAĞI
ÇAM TEREBENTİN
ÇAY AĞACI YAĞI
ÇEMEN YAĞI
ÇİLEK YAĞI
ÇİTLENBİK YAĞI
ÇÖREKOTU YAĞI
ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞI
DEFNE( TEĞNEL ) YAĞI
ELMA YAĞI ( TATLI )
FESLEĞEN YAĞI
FINDIK YAĞI
GLİSERİN
GREYFURT YAĞI
GİNSENG YAĞI
GÜL YAĞI
HARDAL YAĞI
HAŞHAŞ YAĞI
HAVUÇ YAĞI
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
HİNT YAĞI
HUŞ (KAYIN AĞACI) YAĞI
ISIRGAN TOHUMU YAĞI
İĞDE YAĞI
JOJOBA YAĞI
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
KAKULE AROMASI YAĞI
KAKAO YAĞI
KANTARON YAĞI
KARABAŞ YAĞI
KARABİBER YAĞI
KARANFİL YAĞI
KAYISI YAĞI
KAVUN YAĞI
KEKİK YAĞI
KETEN TOHUMU YAĞI
KİMYON YAĞI
KİŞNİŞ YAĞI
KİWİ YAĞI
KUŞBURNU AROMA YAĞI
LANOLİN YAĞI
LAVANTA YAĞI
LEYLAK YAĞI
LİMON YAĞI
MANDALİNA YAĞI
MELİSA YAĞI
MENEKŞE YAĞI
MERCAN KÖŞK YAĞI
MERSİN YAĞI
MISIR YAĞI
NANE YAĞI
NAR YAĞI
NERGİS YAĞI
OKALİPTÜS YAĞI
PAPATYA YAĞI
PELESENK YAĞI
PELİN OTU YAĞI
PORTAKAL YAĞI
PİRİNÇ YAĞI
REZENE YAĞI
SAFRAN YAĞI
SANDAL AĞACI YAĞI
SARDUNYA YAĞI
SARIMSAK YAĞI
SEDİR AĞACI YAĞI
SERVİ AĞACI YAĞI
SOĞAN YAĞI
SUSAM YAĞI
SIĞLA (GÜNLÜK) YAĞI
SÜMBÜL YAĞI
ŞEFTALİ AROMASI YAĞI
TARÇIN YAĞI
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI
YASEMİN YAĞI
YLANG YLANG YAĞI
YOSUN YAĞI
ZAMBAK YAĞI
ZENCEFİL YAĞI
ZEYTİN YAĞI
Hayvansal Yağlar
AYI YAĞI
BALIK YAĞI
EMU YAĞI
ÖRDEK YAĞI
TAVŞAN YAĞI
KARINCA YUMURTASI YAĞI
YILAN YAĞI
 

Naturel ve Eterli Yağlar

      Temel Yağlar (Base oils)


   
Çoğu bitkisel özlü yağlar aromaterapide taşıyıcı yağ olarak kullanılabilir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması alınacak sonucu güçlendirir. Genellikle yüz bölgesinde kullanılacak olan bir yağın hafif yapıda ve vitaminli olması, tedavinin etkisini güçlendirir. Örneğin jajoba yağı veya çayır nergisi yağı, ciltte genel yatıştırıcı ve iyileştirici etki yarattığı için, cilt problemlerinde kullanılması, tedavinin etkisini güçlendirir. Binbirdelik otu yağı, sinirsel gerginlik veya depresyon durumlarında uygulandığında çift etki sağlar. Buğday tohumu yağı ise, güçlü E vitamini içerdiği için yaşlı kişilerde uygulanması daha uygundur, vs. Burada esas olan bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olması ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır. Örneğin, uyarıcı bir terapide aşırı uyuşturucu etkideki bir yağ kullanılmazken, aşırı sinirli olan bir kişi tedavi ediliyorsa, ağır koku bırakabilen bir temel yağ seçilmemelidir. Örneğin; zeytinyağı.

     Uçucu ( Eterli )Yağlar (Essential Oils)

    Dünyada her organın ve organizmanın gözle görülemeyen ve ölçülemeyen bir enerjisi (ruhu) vardır. Bitkilerde ise bu enerji, onların uçucu yağlarında saklıdır.

   
Yağ özleri bitkilerin hormonu sayılır ve bizim vücudumuzdaki hormonlara eş değerde bir görev üstlenir (canlandırıcı, ateşleyici, aracı). Bu uçucu yağ özleri bitkinin içinde dolaşarak ve hormonlarını şekerli ortamda birbirine bağlayarak, bitkinin bütün yaşamı boyunca, çok az miktarda üretilirler.

    Uçucu yağ özleri, elde edildikleri bitkilerin yapısına göre insan vücudunda iyileştirici etki yaratır. Bu etkinin doğru elde edilmesi için gerekli miktarlarda ve uygun yöntemlerle uygulanması gerekir. Terapide kullanılan uçucu yağlar, kan dolaşımı yolu ile arzu edilen bölgeye ulaşırlar. Örneğin, baş ağrısı için kullanılan bir ağrı kesici ilacın, kan dolaşımı yolu ile sinir sistemine ulaşıp ağrıyı kesmesi gibi, aroma yağları da aynı etkiyi yaratır. Buradaki tek fark, aroma yağlarının sinirleri yatıştırmak yerine, ağrıya neden olan dengesizliğin düzelmesi için gerekli ortamı yaratmasıdır. Uçucu yağlar doğal ürünlerdir ve yan etkileri çok azdır. Doğru kullanılırsa farmakolojik ilaçlardan faydalıdır.
        
      
Uçucu ( eterli ) ve Sabit yağlar bulunmazsa elde etme şekli
        
Genellikle haricen kullanılan bir ilaç şeklidir. 10 kısım kuru drog 100 kısım zeytin yağı veya haşhaş yağı içinde bir müddet ( 14 gün ) güneşte tutulması ve süzülmesi ile elde edilir. Bitki yağı hazırlamak için, çiçekler veya yapraklar gevşek biçimde bir şişeye doldurulur ve bitkilerin iki parmak üstüne çıkacak miktarda, sızma zeytinyağı eklenir. 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür.
           Kokulu çiçek veya bitki parçalarının distilasyon yolu ile yani etken maddeleri su buharı yardımı ile bitkiden ayrıştırmak suretiyle  öz yağını çıkartılarak elde etme yöntemidir. Bu yöntem evde uygulanarak yapılabilecek bir yöntem değildir.

 

ETERLİ  ve  SABİT YAĞLAR ile KULLANIM ŞEKİLLERİ

 

ADA ÇAYI YAĞI ( ACI ELMA YAĞI ) ( OLEUM SALVIA )

İçindekiler : Tuyon, sincol, barneol ve piren maddelerini içerir.

Faydaları : Boğaz hastalıklarında, bebeklerde gaz giderici­,mide gazı giderici,ter kesici ve idrar arttırıcı  etkileri vardır. Bronşit ,astım ve bayanlarda adet düzensizliğinde hormon dengelemesinde kullanılır;Cilt ve bakım temizliğinde etkilidir. Mikrop öldürücü ve yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır. On iki parmak bağırsağındaki yaralara da iyi gelebilir. 

Kullanımı : Dahilen; günde 3-5 damla bir fincan suya damlatılarak içilir. Yüksek miktarda zararlıdır. Haricen; yara üzerine tatbik edilerek kullanılır. Gaz giderici olarak topuk ve göbek kısmına masaj şeklinde sürülerek tatbik edilir. .

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Fazla alındığı taktirde böbrekleri tahriş eder ve idrar yolarında kanamaya sebep olur.

 

DOĞAL ÖZDEŞ AHUDUDU AROMASI
( OLEUM RUBUS IDEAUS )

İçindekiler : Limon asidi, Retelin,madeni tuzlar,tanen,C-E vitamini,demir, fosfor kalsiyum,magnezyum.
Faydaları : Boğaz hastalıklarında, romatizmal, gut gibi rahatsızlıklarda, şeker hastalıklarında dengeleyici, ishal ve ateşli hastalıklarda etkilidir. C ve E vitamini içermesi nedeniyle cilt bakımında ve afrodizyak olarak kullanılır.
Kullanımı : Dahilen: Boğaz hastalıklarında 1 fincan(Su bardağı) ılık suya 8-10 damla damlatılarak gargara şeklinde, çocuklarda 1 kesme şeker üzerine 3-4 damla damlatılıp yedirilerek kullanılır. Haricen: romatizma, gut, eklem ağrılarında masaj yapılarak. Cilt bakımında ise friksiyon yöntemi ve peeling uygulanarak kullanılır. 
Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur.
YUKARI 

ALOA VERA (SARI SABIR ) YAĞI

İçindekiler :Enzimler, mineraller ve proteinler

Faydaları : Yara, çıban, sıyrık, sivilce, egzamada iyileştiricidir. Kabızlıkta etkili bir müshildir. Yanıklarda ve yanık ağrılarında etkilidir. Saç dökülmesini önler. Kolit ve peptik ülserde etkilidir.

Kullanımı : Dahilen; günde 3-5 damla 1 fincan ılık suya damlatılarak içilir. Haricen; yara, çıban, sivilce ve yanıklarda yüzeysel sürülerek, saç dökülmesinde sirke ile karıştırıp saç diplerine friksiyon uygulayarak temel yağlarla karıştırıp cilt için canlandırıcı ve nemlendirici olarak kullanılır.

Yan tesiri : Hamilelerde kullanımı sakıncalıdır.

 

ANASON YAĞI (ANISE AROMA OLEUM )

İçindekiler : Anason, maydonozgiller familyasından olup, yurdumuzda yabani çeşitleri bulunduğu gibi tarımsal ürün olarak da yetiştirilmektedir. Anasondan distilasyon yolu ile yağ çıkarılmaktadır. Yağın içinde bilhassa anethol bulunmaktadır. Anason eski tarihlerden beri şifa amaçlı kullanılmaktadır.

Faydaları : Bedeni görevlerimiz açısından uyarıcı salgı bezlerinin düzenli çalışması, kalp basıncı desteklenmesi, nefes alış verişi, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizin düzenli çalışması, sinirsel hücrelerimizin verimli olması, sinirsel migren, sindirim sistemi uyarılması, karın ağrısı, adet sancısı, sindirim sistemi tıkanıklıklarında, öksürük, boğmaca, astım bronşit, kan dolaşımı, iktidarsızlık, iştahsızlık, gaz çıkarma, bağırsak parazitine karşı, boğaz ağrısı, uykusuzluk, anne sütü azalması durumlarında etkin bir drogtur. Haricen anason yağı kullanımında; sarkmış göğüs ve vücudun diğer deforme olmuş bölgelerinde masaj yolu ile başarıyla kullanılır.

Kullanımı : .Dahilen; günde 2-10 damla bir şeker parçasının üzerine damlatılarak veya bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak günde 3 defa kullanılır.

Yan tesiri : Yüksek miktarlarda önce hafif bir sarhoşluk sonra uyku meydana gelir.)Dahilen kullanımda günde on damladan fazlası uyku ve uyuşukluk verir, Yağı dahilen alıp araç ve iş makinesi kullanmak sakıncalıdır. Ayrıca birçok kaynakta düşük riskine karşı hamilelerin kullanması yasaklanmıştır

 

ARDIÇ  YAĞI ( OLEUM JUNIPERUS COM 9

İçindekiler :Katran ardıç ağacının dal, kök gövdesinin küp içinde kuru olarak yakılmasıyla elde edilir. Birleşiminde uçucu yağ, rezin kadinen ismi verilen bir triterpen ve fenol türevleri (guaiakol ve krezol türevleri) ihtiva etmektedir. Anadolu' da hala sıkça kullanılan drog yan ürünüdür

Faydaları : İdrar söktürücü, iştah açıcı, mide ağrısı, boğaz iltihabı, saç dökülmesinde ve kandaki şeker miktarının düşürülmesinde, deri hastalıklarında, selüloit tedavisinde, ayrıca romatizma ve kramplarda da kullanılmaktadır.

Kullanımı : Dahilen; 2-3 damla bir fincan suya damlatılarak kullanılır. Haricen; uygulanacak yer kolanya ile temizlenir, ve bol miktarda yedirilerek tatbik edilir. Ayakta oluşan mantar hastalıklarında da sürülerek kaşıntı önlenir. Haricen;masaj yapılarak cilt altında toplanan yağ ve toksit maddelerin terleme yolu ile dışa atılmasını sağlayıp, tedavisine yardımcı olmaktadır.

Yan tesiri : Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır. Böbrekleri tahriş eder.

 

ASPİR YAĞI

İçindekiler : CLA, kendine özgü bir Omega-6 yağ asitidir.

Faydaları : Vücut için harika bir nemlendiricidir.Cildi yumuşatır.Kuru ve ince saçları besler ve parlaklık verir.Kalp sağlığı için tavsiye edilir.Kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Doymamış yağ oranı yüksektir.Bu özelliği zeytinyağı ile çok benzer.

Kullanımı : Haricen saç için friksiyon yöntemiyle,cilt için masaj yağı olarak uygulanır.Yemeklerde ve salatalarda kullanılması tavsiye edilir.Yağı romatizma ağrılarında, boya sanayisin de ve kandil yağı olarak kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

YUKARI 

AVOKADO YAĞI ( OLEUM AVACADO)

İçindekiler : Sabit yağ ve vitaminler(A,D,E)bulunmaktadır

Faydaları : Cilt nemlendirici, cilt yumuşatıcı, kas gevşetici ve selüloitte kullanılır. Böbrek taşı söktürücüdür.

Kullanımı : Dahilen : Günde 2 defa tok karna, yarım çay bardağı suyla 2 damla alınır. Haricen cilde sürülür. Kuru ciltler için mükemmeldir.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

 

 AY ÇİÇEK  YAĞI  ( HELİANTHUS ANNUUS OLEUM  )

İçindekiler : Türünün olgun meyvelerinden soğuk sıkma yolu ile elde edilir. Vitamin E bakımından oldukça zengindir

Faydaları : Cilde kolayca nüfuz eder, nemlilik ve yumuşaklık kazandırır.Taşıdığı maddeler açısından kolesterol yüksek tansiyon, anjin, damar sertliği, ateş, sinir bozukluğu ve sıtmaya iyi geldiği bilinmektedir.

Kullanımı : Yemeklerde ve salatalarda ayrıca seyreltici olarak aromaterapide kullanılır. Ayçiçeği tohumlarından elde edilen merhem kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılır, yaraları tedavi eder Ayçiçeği yağı (soğuk preslenmiş) damar kireçlenmesine çok iyi gelir. Damar sertliği, kolesterol ve tansiyona içerdiği pektin maddesi nedeniyle iyi gelir.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur

 

 AYNI SAFA (NERGİZ ) YAĞI 

İçindekiler : Saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısını içerir.

Faydaları : Uyarıcı ve kramp çözücü etkileri nedeniyle astım, öksürük, uykusuzluk, kalp çarpıntısı ve korku durumlarında kullandırılır. Düzenli kullanıldığında hassas ciltler için besleyicidir. Tahriş olan ciltler için onarıcı etkiye sahiptir.  Cilde yoğun bir nemlendirme sağlar.Hassas ve tahriş olmuş ciltlerde yağ dengesini korur. UV filtresi olarak güneşin zararlı ışınlarından korur. Varis, egzama, sivilce, mantar , kist ve tüm cilt rahatsızlıklarında kullanılır.

Kullanımı : Genelde krem halinde kullanılır. Yağ olarak ciltte masaj halinde  sürmek suretiyle kullanılır. Bir çay suya 2 damla damlatılarak günde 1 defa alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri bulunmamaktadır. Ancak Hamilelerde kullanılmaması uygundur.

YUKARI 

 BADEM  YAĞI  ( ACI )

İçindekiler : Acıbadem yağı, tatlı bademde bulunan sabit yağın yanı sıra adını aldığı acı badem esansı bulunmaktadır. Çin’de 3500 yılından beri yetişmekte olan badem ağacının tohumları az miktarda protein, demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri ile yüksek oranda yağ içermektedir

Faydaları : Bedeni ve zihni yoğunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahat devresini kısaltır. Böbrek ve akciğer hastalıklarına faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Öksürük kesicidir. Karın ağrısı ve bulantı gidericidir. Bronşit boğaz ağrısı, anjin.Boğaz yanmasına iyi gelir. İdrar arttırıcı,kurt düşürücü ve şeker hastalığı için kullanılır.Kuru ve çatlak cilt bakımında etkilidir.Stres ve yorgunluk  için masaj yağı olarak kullanılır.

Kullanımı : Bir çay bardağı suya 2 damla damlatılarak günde 3 defa alınır. Bilhassa bebeklerin kabızlıklarında badem yağı eşit miktarlarda bal veya pekmezle karıştırılıp 4-5 saatte bir çay kaşığı verilir.

Yan tesiri : Yüksek miktarlarda alınması zararlıdır.

 

BADEM  YAĞI ( TATLI )( Oleum Prunus amygdalus )

İçindekiler : Yenilebilen tatlı badem tohumları çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra, badem yağı ve badem unu yapımında kullanılmaktadır. Badem tohumlarında az miktarda protein, demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminlerinin yanı sıra yüksek oranda yağ bulunmaktadır. Eczacılıkta yumuşatıcı ve yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Faydaları : Kuru ve çatlak ciltler için önerilir. Saç besleyici olup, dökülmesini önler ve parlaklık verir. Kabızlık giderici özelliğe sahiptir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır.kulak ağrılarını dindirir.  

Kullanımı : Dahilen; günlük 1 çay kaşığı kullanılır. Haricen; saç için friksiyon, cilt için de masaj şeklinde uygulanır.  Ayrıca diğer aromatik yağların ömrünü uzatmak ve bozulmasını engellemek amacıyla katkı maddesi olarak kullanılır. Kabızlık için günde 1 çay kaşığı alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak uygulanır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

 

BERGAMOT YAĞI (  OLİUM CİTRUS BERGAMİA  )

İçindekiler : Sedefotugiller familyasından olup limon ve portakal arasında yabani bir turunçgil meyvesidir. Bu meyvenin taze kabuklarından sıkma yöntemi ile elde edilen hoş kokulu uçucu yağa bergamot esansı denir. Limon ve portakal yağının yerine kullanıldığı gibi güzel koku veren bir esans olarak da kullanılabilir.

Faydaları : Stres ve yorgunluğu giderici ve bağışıklık sistemin! kuvvetlendiricidir. Egzama tedavisinde de kullanılır. İştah arttırıcı ve safra söktürücü etkisi vardır. Ayrıca çayda lezzet ve koku verici olarak da kullanılır.

Kullanımı : Dahilen; bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak, günde 2 defa kullanılır. Haricen; cilde masaj yapılarak stres ve yorgunluğu giderici olarak kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

YUKARI 

BİBERİYE YAĞI ( OLEUM ROSMARINUS )

İçindekiler :Biberiye ballıbabagillerden familyasından olup yurdumuzun güney bölgelerinde bolca yetişmektedir. Biberiyenin bileşimi kafurun, kanfen, pinen, sineol, borneol, bornilesetat içermektedir. Biberiyeden distilasyon yöntemi ile yağ çıkarılır. Bu yağ antiseptik bir yağdır.

Faydaları : Başlıca romatizmal sorunlar, gut, kansızlık, idrara çıkamama, sindirim yolu taşları, astım, kalp çarpıntısı, salgı bezleri çalışması, karaciğer, kurt dökme, deprasyon, sürmenaj, asabiyet, uykusuzluk, sinirsel migren, ağız, diş sağlığı, sorunlarına karşı çok başarılı bir drogtur. Haricen; burkulmalar, ezikler, bereler, mikrobik durumlarda çok faydalıdır. Ayrıca iyi bir cilt temizlik ve bakım ürünüdür. İdrar söktürür, gaz giderir, kan dolaşımım arttırır, bronşite ve sinüzite, sarılık ve karaciğer yetersizliğinde de kullanılır. Uykusuzluğu ve sinir sistemini düzenler.

Kullanımı: Dahilen, bir fincan suya 2-3 damla atılır, veya şekere damlatılarak günde 3 defa kullanılabilir. Haricen sinüzite, romatizmal ağrılara, sivilceler üzerine sürülerek,deri ve cilde canlılık verir.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

 

BUĞDAY YAĞI ( OLEUM  TIRITICUM)

İçindekiler : SMineraller ve B vitaminleri içerir.

Faydaları : Hücre yenileyici, selülit için, yanık, yara ve diğer cilt problemlerinde, kırışıklarda da etkili olarak kullanılır. Ayrıca hassas ve yıpranmış saçlar içinde faydalıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve şişmanlatıcıdır. Beyni ve gözü kuvvetlendirir. Zihin yorgunluğunu giderir ve sinirleri teskin eder. Kabız olmayı önler.

Kullanımı : Dahilen; günlük 1 çay kaşığı kullanılır. Haricen; saç için friksiyon, cilt için de masaj şeklinde uygulanır.  Ayrıca diğer aromatik yağların ömrünü uzatmak ve bozulmasını engellemek amacıyla katkı maddesi olarak kullanılır.

 

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

YUKARI 

BÖĞÜRTLEN YAĞI ( OLEUM  RUBUS FRUTICOSUS )

İçindekiler : C Vitamini bulunur.Yaprakları tanen, organik asitler ve şekerler taşımaktadır.

Faydaları : Cilde ve saçlara denge ve canlılık sağlar. Cilt temizliğinde  güçlü bir toniktir. Boğazı yumuşatır. Deri yaralanmalarında haricen kullanılır.

Kullanımı: Cilt için kullanılır. Dâhilen kabız, kuvvet verici, idrar söktürücü ve şeker hastalığına karşı kullanılır. Bademcik iltihaplarında, dişeti kanamaları, ağız yaraları, boğaz enfeksiyonunda gargara halinde kullanılmaktadır. Yara iyi edici olarak, kurutulmuş yaprak ince toz haline getirilir ve bu toz yara üzerine ekilir. Hemoroit tedavisinde etkili olur. Hafif yanıklara iyi gelir. Cildi gerer ve canlandırır. Bu etkisi için yapraklar demlenip soğutularak cilde tonik yapılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

 

CEVİZ YAĞI ( OLEUM AMYGDALE  CALNUT OIL)

İçindekiler :İran kökenli bir bitki olan cevizin yapraklarından, kabuğundan ve meyvelerinden faydalanılmaktadır. Ülkemizde de yetişen cevizin meyveleri yenilebilmektedir. %70 civarında yağ taşıdığı saptanmıştır. 

Faydaları :  İltihap önleyici  idrar s öktürücü, yağ eritici,  gaz  giderici,  adet düzenleyici. Nemlendirici etkisi vardır. Genel yorgunluk, uyuşukluk. ... Romatizma ve Hemoroid de yağı dıştan sürülür. Bronzlaştırıcı ve cilt lekelerini önleyici özelliği vardır. Dahilen günde bir çay kaşığı içilirse kolesterolü düşürür. Masaj yağlarında baz yağ olarak kullanılır.

Kullanımı: Cilt için kullanılır. Kolesterolü düşürür. Ayrıca, müshil amaçlı kullanılabilir. Yıpranmış ciltlerde onarıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Direkt cilde uygulanabilir. Ayrıca, içerdiği doymamış yağ asitleri nedeni ile kalp damar sağlığı üzerinde faydalı bir yağdır. zararlı kolesterol olarak bilinen LDL'nin kandaki seviyesini düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu amaçla günde 1 çay kaşığı tüketilmesi tavsiye olunur. Haricen, cilde  masaj şeklinde uygulanır. Saçlara friksiyon olarak kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan tesiri yoktur.

 

CİVAN PERÇEMİ YAĞI ( ACHİLEA MİLLEFOLİUM )

İçindekiler :Bu uçucu yağda azulen , limonen , sineol , borneol , pinenler , seskiterenler vardır

Faydaları : Antiseptik özelliğine sahiptir. Tonic ve yatıştırıcı etkileri vardır. Saçlarda sağlıklı bir görünüm için kullanılır. Genel yorgunluk, uyuşukluk. ... Romatizma ve Hemoroit de yağı dıştan sürülür.

Kullanımı: Dahilen , günde 1-2 damla küp şeker üzerine damlatılarak içilebilir. Haricen eklem ve romatizmal ağrılarda masaj yapılır. Hemoroit tedavisinde üzerine yağ sürülür. Kadınların adet döneminde adet söktürücü olarak dahilen kullanılır.

Yan tesiri : Gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Zararlıdır

 

ÇAM TEREBENTİN  YAĞI ( Oleum Terebenthina Communis )

İçindekiler : Çam terebentin esansı terebentin veya ağaçtan distilasyon yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Terebentin esansı güzel kokulu, renksiz, yakıcı lezzetli bir sıvıdır, içeriğinde pinen vardır.

Faydaları : Solunum, bel soğukluğunda ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir. Romatizma ve eklem ağrılarında. Ciltte kan dolaşımını hızlandırır. Ağrı kesicidir. Saça çok faydalıdır. Kepek, saç dökülmesi, saç kırılması, matlığa karşı çok başarılı bir üründür. Şampuana karıştırılarak kullanılabilir.

Kullanımı: Dahilen , günde 1-2 damla küp şeker üzerine damlatılarak içilebilir. Haricen eklem ve romatizmal ağrılarda masaj yapılır. 200 gr'lık Şampuana 15-20 damla konur. Ayrıca saç diplerine masaj yaparak kullanılır.

Yan tesiri : Böbrekte tahriş yaptığından böbrek rahatsızlığı olanlar içmemelidir

YUKARI 

ÇAYAĞACI YAĞI ( Oleum Melaleuca alternifolia Tea Tree Oil )

İçindekiler :Çay ağacı, Avustralya'nın kuzeydoğusunda yetişen bir bitkidir. Bitki ezilip, distile edildiğinde bitkinin yaprakları %100 doğal yağ verir. Bu yağ, antiseptik olup pek çok yarara sahiptir. Çay ağacı yağı 48'den fazla bileşen içerir.
 

Faydaları : Ağız ülserleri, uçuk, yorgunluk, hemoroid, solunum enfeksiyonları ve bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır. Cilde direk uygulanabilen bu yağ diş eti bakımında, ayak mantarlarında, güneş yanıklarında, sinek ve haşere sokmalarında kullanılmaktadır. Saçların diplerinde bulunan bakterileri öldürür ve saçların çıkmasına yardımcı olur.

Kullanımı: Dahilen , günde gargara ve dişeti iltihaplanmasında bir pamuğa  1-2 damla konularak istenilen bölgeye tampon veya sürme yoluyla kullanılır. Hemoroitte ise hasta bölgeye sürülür. Saçlarda ise tarağa birkaç damla damlatılarak saçlartaranır. Aylarda bulunan mantarlı bölgeye sürülür. Trınak batmasında kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

ÇEMEN YAĞI ( Oleum Triponella Foenum Graecum )

İçindekiler :Musilaj, saponin, trigonellin alkoloidi, diosgenin, kolin ve fitosterol içerir.

Faydaları : Metabolizmayı kuvvetlendirir. Cinsel gücü arttırır. İştahı açar. Balgam söktürücüdür. Kan şekerini ve kolestrolü düşürür. Ağrı kesicidir. Romatizma, siyatik ve gut gibi rahatsızlıklarda faydalıdır. Vajinal yaraları tedavi eder.

Kullanımı: Günde 1 defa bir tatlı kaşığı bala 2 damla damlatılarak alınır. Ayrıca romatizmal, eklem ağrılarında ve gut tedavisinde  haricende kullanılır.

Yan tesiri : Hamilelik döneminde kullanılması sakıncalıdır.

 

ÇİLEK AROMASI YAĞI ( Oleum Triponella Foenum Graecum )

İçindekiler : C vitamini ihtiyacını karşılar.  Ayrıca bol miktarda potasyum içerir

Faydaları : Cilt sıkılaştırıcı, besleyici ve gözenekleri sıkılaştırıcı. Gençleştirici özelliğe sahiptir. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler, diş etlerini güçlendirir. Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler

Kullanımı: Günde 1-2 damla  damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj şeklinhde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir sakıncası yoktur.

YUKARI 
 

ÇİTLENBİK  YAĞI ( Oleum Triponella Foenum Graecum )

İçindekiler :  Uçucu yağına özgü bileşenler olarak kamfolenol, metil asetofenon, p-simen-8-ol ve verbenon teşhis edilmiştir. Sürgün uçucu yağında bulunan bileşen sayısı diğer uçucu yağlardakine göre daha azdır.

Faydaları : Öksürüğü keser, balgam söktürür, nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir, antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır. Ayak terlemelerini önler, yaraları tedavi eder, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur, ses tellerine iyi gelir, mide ağrılarını dindirir. Saçların çıkmasına ve kırlıklarını siyahlaşmasını sağlar

Kullanımı: Dahilen; Günde 1-2 damla  damlatılarak alınır. Ayrıca saçlara firiksiyon şeklinde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir sakıncası yoktur.

 

ÇÖREKOTU TOHUMU YAĞI (Oleum Nigellae Sativae )

İçindekiler :  Düğün çiçekgillerden olup, Anadolu'da bolca yetişen bir üründür. Bileşiminde % 35 - 15 oranında sabit yağ, uçucu yağ, acı madde ve saponinler taşımaktadır.

Faydaları : İdrar ve süt arttırıcı, iştah açıcı, adet söktürücü etkilere sahiptir. Ayrıca astım, şeker, romatizma tedavisinde ve grip döneminde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun dirençli tutulmasını sağlar. Hemoroite faydalıdır. Saç dökülmesi ve kepeğe karşı kullanılır.İştah açıcı, süt arttırıcı, regl sökücü olarak kullanılmalıdır. Kılcal damarları uyararak kan dolaşımını düzenler. 

Kullanımı: Dahilen; günde 3 defa 1 fincan suya 4-5 damla damlatılarak içilir. Haricen; egzama, kuru cilt, ve baş masajı için kullanılır. Ayrıca saç dökülmesi ve kepeğe karşı saç diplerine friksiyon şeklinde kullanılır. Sinüzit için sabah-akşam burna 1-2 damla damlatılır. Hemoroitte haricen kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir sakıncası yoktur.

 

ÇUHA ÇİÇEĞİ  YAĞI ( E.Primrose Oil )

İçindekiler :  Çuha çiçeği yağı, tohumlarının preslenmesi sonucu  elde edilmiş tamamen doğal bir üründür.  % 9 oranında Gamma -Linolenik Asit (GLA), % 0,72 oranında omega-6 (Cis-Linoleik Asit), % 8 oranında omega-9 (Cis-Oleik Asit), potasyum ve magnezyum içerir. GLA önemli yağ asitlerinden biridir. GLA sağlık için gereklidir çünkü vücuttaki bütün organları kontrol eden ve hormonlara benzer etki gösteren bileşiklerin (Prostoglandin-PGS) üretiminde kullanılır. Bu bileşikler özellikle kalp, dolaşım, deri ve savunma sisteminde etkilidir. Ek olarak, GLA hücre zarının (cell membrane) önemli bir bileşenidir. 

Faydaları : Doymuş yağlardan zengin diyet (Aşırı hayvansal yağ kullanımı). Kolesterolden zengin diyet (Aşırı proteinli yiyecek tüketimi) Aşırı alkol alımı. Çinko eksikliği. Stres, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları (Stres hormonu Cortisol  düzeyini artırır.). Viral enfeksiyonlar (Bulaşıcı hastalıklar).Radyasyon,Kanser, Yaşlılık, Şeker hastalığı, MS hastalığı

Kullanımı: Dahilen; Günde 1-2 damla küp şeker üzerine   damlatılarak alınır. Ayrıca MS hastalığında masaj yapılarak haricen kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir sakıncası yoktur.

 

DEFNE (TEĞNEL ) YAĞI ( Oleum Lauri Expressum )

İçindekiler :  Defne, defnegiller familyasından olup, yüzyıllardır insanlığa hizmet veren bir şifa kaynağıdır. Garlı defne yağı defne ağacı tohumlarından sıkma yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Ege ve Akdeniz bölgesinde sabun hammaddesi olarak kullanılmaktadır.

Faydaları : Cilde ve saça güzellik kazandırmaktadır. Cilt bakımı ve saç bakımında friksiyonlama yöntemi ile kullanılabildiği gibi, çok iyi bir masaj yağıdır. Defne saç dökülmesi, kuvvetsizliği, kepeklenmesi durumlarında çok başarılı bir bitkisel üründür. İçilmez. Yemeklerde güzel koku vermek için kullanılır. Gargara yolu ile alındığında bademcik iltihaplarında soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir. Terletici ve antiseptik özelliklere sahiptir. Saç ve kafa derisi tedavilerinde kullanılır. Saç büyümesine etki eder. Ayrıca gaz giderici ve kan gevşeticidir.

Kullanımı: Dahilen; bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak günde 2 defa içilir. Haricen; parmak uçlarıyla friksiyon şeklinde kullanılır. (Gebelikte kullanılmamalıdır. Kızdırıcı özelliği nedeniyle cilt üzerinde kullanılırken dikkat edilmelidir.)

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Yakıcı özelliği nedeni ile cilt üzerinde kullanılırken dikkat edilmelidir

YUKARI 

ELMA YAĞI ( TATLI ) ( Oleum Malus Sylvestris )

İçindekiler :  Organik asitler,A, Bl, B2, B6, C ve E vitaminleri, Şekerler, demir, flor,Silisyum Demir  Flor  Fosfor  Manganez   Kükürt. bulunmaktadır.

Faydaları : Gaz söktürücü, ter kesici, idrar arttırıcı etkilerinin olduğu özelliklere sahiptir. Bebeklerde gaz sıkıntılarında hafifleticidir.Bronşit,astım, adet düzensizliğinde yardımcı.Sivilceli ciltlerin bakımında destekleyicidir..Saçlara yumuşaklık ve parlaklık sağlar. Kuru ve çatlak cilt kadar, yağlı ve sivilceli cildin bakımında da başarılıdır. Saçlara yumuşaklık ve parlaklık sağlar. Ayrıca pasta yapımında esans olarak kullanılır.
 

Kullanımı: Dahilen; Günde 1-2 damla  damlatılarak alınır. Ayrıca saçlara firiksiyon şeklinde kullanılırSivilceli ciltlerde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir sakıncası yoktur.

 

FESLEĞEN  YAĞI  ( Leum Ocimum Basilicum )

İçindekiler :  Cineol. Glikozit. Tanen. Sponin. Uçucuyağ. Methylcavicol.

Faydaları : Gaz söktürücü, hazımsızlığı giderici ve arı sokmasında faydalıdır. Sivrisinek ve tahta kurusu gibi haşaratı kaçırır. Cilt bakımında kullanılmaktadır. Kadınların adet dönemini düzene sokmaya ve bu dönemi ağrısız geçirmelerine yardımcı olan Fesleğen Yağı bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan antiseptiktir. Mideyi yatıştırarak, spazm gidermeye yardımcı olmaktadır. İştah açıcı özelliği olan Fesleğen aynı zamanda uykusuzluk hallerinde de kullanılmaktadır. Buhar terapisi, sinir bozukluklarına ve allerji, migren ve baş ağrısından kaynaklanan stres durumlarında kullanılır. Sıcak banyosu, kandaki ürik asidi azaltarak gut hastalığına iyi gelir. Cildin tazeliğini korur ve sivilcelere karşı kullanılabilir. İdrar antiseptiği midevi ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Sivrisinek ve haşereye karşı da kullanılmaktadır. Fesleğen yağıyla selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.

Kullanımı: Dahilen; Günde 5-6 damla bir şeker parçası üzerine veya 1 çay bardağı suya damlatılarak alınır.  Haricen cilde masaj yapılarak kullanılır.

Yan tesiri : Yüksek oranda estrogol içermesi nedeniyle hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

 

FINDIK  YAĞI  ( Oleum Coryline )

İçindekiler :  B1 vitamin 0.33, B2 vitamin 0.12, Niasin 1.75, B6 vitamini 0.24, E vitamini 31.4 MG/100GR`dır.

Faydaları : Problemli, hassas ve kuru ciltlerde kullanılır. Doğum sonrası çatlaklıklarda tavsiye edilir. Varis, saç kıran selüloit ve karın bölgesi sıkılaştırıcı.

Kullanımı: Dahilen yemeklerde kullanılır.  Haricen cilde ve vücuda masaj yapılarak kullanılır.

Yan tesiri : Yüksek oranda estrogol içermesi nedeniyle hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

YUKARI 

GİNSENG  YAĞI  ( Oleum R.Panax Ginseng )

İçindekiler :  Glikozitler, Saponinler ve D grubu vitaminler,hormona benzer vitaminler taşımaktadır.

Faydaları : Kalp kuvvetlendirici,gençliği muhafaza edici,cinsi kudreti arttırıcıdır.Yorgunluğu ve iktidarsızlığı giderici özeliği vardır.Şeker hastalığında faydalıdır.Damar tıkanıklığında ,ateşli hastalıklarda çok yararlıdır.Akciğer ve kalbi koruyucudur.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

 

GLİSERİN  YAĞI

İçindekiler :  Şeffaf, renksiz, tatlımsı, şurup kıvamında bir sıvıdır Şurup kıvamındaki bu renksiz sıvı suda çözülebilmektedir. Hayvansal ve bitkisel yağ maddelerinin içinde bulunur. Tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır.

Faydaları : Deri hastalıkları, cilt ve tırnak bakımında kullanılabilir. Kabızlık, böbrek ve idrar yolları hastalıklarında tavsiye edilmesine rağmen, kullanıldığı nadiren görülmektedir. Cildi besler, yumuşatır. Ayaktaki, ciltteki ve eldeki çatlakları giderme özelliğine sahiptir, romatizmal ağrılara iyi gelir.

Kullanımı: Haricen; masaj şeklinde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

GREYFURT  YAĞI  ( Grapefruit Essential Oil )

İçindekiler :  Koruyucu antioksidan,Vitamin E-C, Linalilasetat, Limonen, Linalool,  Bergapten,  Nerol

Faydaları : Ruhi yönden uyandırıcı, moral yükseltici, tazelik verici, birleştiricidir. Çok yorgun ve depresyonlu hallerde, buluğ çağındakilerin hassas zamanlarında kişiye kendine olan güvenini sağlar. Öksürük ve soğuk algınlığı, baş ağrısı, selülit ve yorgunluktan meydana gelen halsizliklerde kullanılır. Lenefleri çalıştırıcı, Seliloit, Antimikrobik, Nefesyolları rahatsızlıklarına karşı, Kandolaşımı, kas ve eklem rahatsızlıklarında,  ayrıca gençleştirici, sıkılaştırıcı.

Kullanımı: Dahilen; Günde 1-2 damla küp şeker üzerine   damlatılarak alınır Haricen; masaj şeklinde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

YUKARI 

GÜL YAĞI  ( Oleum Flos Rosae)

İçindekiler :  Tanen,gallik asit,anthocyanin ve quercitrin taşımaktadır

Faydaları : Antiseptik olarak kullanılır.Koku verici olarak kullanılır. Cilde canlılık kazandırır ve gerginleştirir. Cilt temizliğinde etkilidir. Ciltteki doğum lekelerini giderir. Haricen boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılır. Alerjik ciltler, egzamalı ciltler ve açık yaralara iyi gelir.

Kullanımı: Dahilen gargara olarak , Haricen cilde masaj şeklinde

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

HARDAL YAĞI  ( Oleum Brassica nigra)

İçindekiler :  Potasyum mironat, sinigrin

Faydaları : Beyne ve akciğerlere kan hücum etmesi hallerinde faydalıdır. İştah açıcı, hazma yardımcıdır. Akciğer zarı iltihabı içinde kullanılabilir. İç organlarda biriken kanı dışarı çeker.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

HAŞHAŞ  YAĞI  ( Oleum Papaver Somniferum)

İçindekiler :  Haşhaş gelincikler familyasından bir bitkidir. Haşhaş yağı, haşhaş tohumlarından soğukta sıkılma ile elde edilen, sabit bir yağdır.Papaverin, kodein, tebain, narsoin ve morfin bulunmaktadır.

Faydaları : Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu,öksürük kesici etkileri vardır. Kabızlık ve tansiyon düşmesinde etkilidir. Dahilen öksürüğü, ameli kesmede, sinir sistemini sakinleştirmede, uykusuzluk durumunda kullanılır. Haricen çıbanlara sürülür. Araç kullananlar dikkatli kullanmalıdır çünkü uyku hali verebilir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

YUKARI 

HAVUÇ  YAĞI  ( Oleum Fructus Dauci Caratoe)

İçindekiler : Havuç maydanozgiller familyasından olup, kökleri kullanılan bir bitkidir, içeriğindeki etkin maddeler, şeker, A Vitamini ve karotindir. Çok faydalı bir yiyecek olduğu gibi şifalı bir çok yönü de bulunmaktadır.Uçucu yağ,sabit yağ,şeker,A vitamini,karotin ve rezin taşımaktadır.

Faydaları : Müzmin kabızlığı giderir. Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını,bağırsak kanamalarını keser.Kansızlığı giderir. Cilde canlılık verir.Anne sütünü arttırır. Böbrek ağrılarını dindirir. Vücuda kuvvet verir. Astım ,bronşit,ses kısıklığında ,veremde faydalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir.Görme gücünü artırır. UV ısınma karşı vücut bağışıklılığını arttırır. Cildin bozulmasını önler. Güneş yanıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Hücre yenileyici, idrar arttırıcı, kan temizleyici, kan yapıcı ve kolesterolü düzenleyici etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca ses tellerine faydalıdır. Güneş yağlarında bronzlaşmayı kolaylaştırır. Dahilen kullanıldığında, ishal, kansızlık, göz hastalıklarında, idrar söktürmede, miyopta, iç yumuşatmada, ülserde, bacak ağrılarında, damar açmada, karaciğer güçlendirmede, ay hali sorunlarında başarıyla kullanılabilir. Ayrıca haricen egzama, yanık, yara ve apse durumlarında kullanılır.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

HİNDİSTAN CEVİZİ  YAĞI  ( Oleum Cocos nucifera )

İçindekiler :  Hindistan cevizi hurmagiller familyasından olup, tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç meyvesidir. Hindistan cevizi meyvesinden sıkma .yöntemiyle yağ elde edilmektedir.Myristicin bulunmaktadır.

Faydaları : Faydalarına gelince; sperm sayısını arttırır, idrar akıntısı, sırt ve bel ağrılarına karşı kullanılır. Haricen eşsiz bir cilt ve saç bakım ürünüdür. Hazmı kolaylaştırıcı, bulantı ve kusmayı giderici etkilere sahiptir, iltihaplanmaya karşı etkili olması nedeniyle haricen eklem ve kas ağrılarına ve romatizmaya karşı kullanılır. Fiziksel yorgunluğu giderici etkiye sahiptir. Saç dökülmesin de etkilidir. Ayrıca pastalara esans olarak kullanılır. Böbrek kumu ve taş düşürülmesinde faydalıdır.

Kullanımı: Günde 3 defa yarım çay bardağı suya 3-4 damla damlatılarak içilir. Haricen; eklemlere masaj, saç diplerine parmak ucuyla friksiyon yapılır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmaz.

 

HİNT  YAĞI  ( Oleum Ricinus Communis)

İçindekiler :  Hint yağı bitkisi sütleğengiller familyasından olup, anavatanı Hindistan olmakla beraber, ülkemizin Güneydoğu bölgelerinde de görülmektedir. Hint yağı bitkisinin tohumlarından soğukta sıkma ve temizleme yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Etken madde ricinoelik asittir.

Faydaları : Müshil ilacı olarak bilinir. Kendine özgü kokusu ile kozmetiklerde kullanılır. Özelikle saçları güçlendirmede başarıyla kullanılır

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır Haricen;  saç diplerine parmak ucuyla friksiyon yapılır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

YUKARI 

HUŞ (KAYIN AĞICI )  YAĞI  ( Oleum Ricinus Communis)

İçindekiler :  Kayın ağacının yapraklarındaki tomurcuklardan ve beyaz kayın ağacının kabuklarından elde edilir.

Faydaları : Deri problemlerinde, eklem ağrılarında, romatizmal şikayetlerde kullanılmaktadır. Cildi derinlemesine temizlediği için deri rahatsızlıklarında, kan dolaşımı bozukluklarında kullanılır. Kayın aroma yağı, antiinflamatuar etki adını verdiğimiz mikrobik olmayan iltihaplarda, antiseptik ve diüretik adını verdiğimiz idrar söktürücü etkisi mevcuttur. Sıcak suda hoş bir ağaç kokusu özelliği mevcuttur. Artroz ve romatoid artritte kullanılır. Antiinflamatuar olarak kullanılır. İdrar yolları hastalıklarında, diüretik adını verdiğimiz idrar söktürme etkisi mevcuttur.  Kozmetikte derin temizleyici etkisinden faydalanılır. Kan dolaşımını hızlandırır. Kuru ciltleri nemlendirici etkisi mevcuttur. Kepeklere karşı, ekzamada ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. Cilt altındaki sıvıyı çözücü etkisinden dolayı selülit tedavisinde kullanılır.

Kullanımı: Günde 1-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 1-2 damla damlatılarak alınır Masaj seklinde, banyoda kullanılmaktadır. Fin saunalarında inhalasyon etkisi ve deri üzerindeki etkisinden dolayı taban döşemesi olarak kullanılır. Antiseptik özelliği ve solunumu açıcı etkisi, taze bir hava verme özelliği saunalarda kullanımda aranan madde olmuştur. Masaj tarzında uygulama selüloit tedavisinde etkilidir. Kuru ciltlere masaj tarzında veya su buharı ile uygulanmaktadır. Ayaklardaki çamaşırcı parmağı adını verdiğimiz tahrişlerde ve mantar enfeksiyonlarında sıcak suya birkaç damla konarak uygulanmalıdır. Kayın aromatik yağı, kullanılmadan önce dilüe edilmelidir.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

ISIRGAN TOHUMU YAĞI ( Oleum Urtica Urens)

İçindekiler :  Potasyum tuzları, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C

Faydaları : Romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir. Egzamaya iyi gelir. Regl düzensizliklerine iyi gelir. Balgam söktürücü özelliğe sahiptir.Derinin kan dolaşımını hızlandırır. Yağlı saçlara ve kepeğe karşı kullanılabilir. Böbrek kumlarını döker.  Dalak hastalıklarına ve çıbanlara faydalıdır.  Ortaçağda eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılan, Isırgan Kuzey Avrupa ve Asya kökenli bir bitkidir. Bazı eski geleneklerde, felç geçiren hastaları tedavi etmek amacıyla, hastaların dirsek ve bacaklarına yakıcı ısırgan otunun sarıldığı bilinmektedir. Tenle temas ettiği takdirde acı veren bu bitki aynı zamanda yaraların iyileştirilmesinde de kullanılmıştır. Binlerce yıldır kansızlık, romatizma ve gut için kullanılmaktadır. Isırgan otu yağı, cilt için çok yararlı AHA maddesini içerir. Gençlik yağı olarak da bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Sabah akşam bir tatlı kaşığı veya damlalıkla satılan ambalajlarda 20'şer damla aç karnına içilmelidir. En az iki aylık kür şeklinde alınırsa etkisi daha güçlü olacaktır. Özellikle bu kürlerin İlkbahar veya Sonbaharda yapılması önerilir. Böylece kışa veya yaza daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile girmek mümkün olur. Genç bir cilt için ısırgan yağında bulunan AHA maddesini içeren cilt bakım ürünlerinden de faydalanılabilir. Isırgan otu alerjik rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olan bir bitkidir. Hücre yenileyici özelliği olan ısırgan, aynı zamanda saç dökülmeleri için de kullanılmaktadır. Günümüze kadar romatizma ağrılarını dindirici, idrar artırıcı ve müshil olarak kullanılmıştır.

Kullanımı:  Günde 5-10 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır.  Haricen;  saç diplerine parmak ucuyla friksiyon yapılır. Eklemlere masaj yapılır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

İĞDE  YAĞI  ( Oleum Flos Elaeagni )

İçindekiler : Organik asitler(malik asit), vitaminler (B grubu, E ve C ) ve flavon glikozitleri taşımaktadır.

Faydaları : Kabız, kuvvet verici ve antiseptik etkileri vardır. Taşıdığı yüksek oranda C vitamini nedeniyle grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak kullanılır. Ağız yaralarını giderir.
         Yemek borusundaki zararlı şişliklerin tedavisinde, günde 2-3 kez, 1/2 yemek kaşığı çıçırgan yağı verilir. Mide ve on iki parmak bağırsağının yaralarında ise, 2-3 kez yemekten 30-40 dakika önce, l çay kaşığı içilir. Rahim yaralarının tedavisinde, yuvarlanmış gazlı bez, çıçırgan yağında (5-10 mg.) ıslatılır ve rahim ağzındaki yaraya yapıştırılır. Her gün değiştirilmelidir. Kolpit tedavide 10-15; endoservisittet ve rahim ağzı erozyonunda 8-12 kez işlem uygulanır. Gerektiğinde 4-6 hafta dinlendikten sonra tedaviye devam edilebilir. Çıçırganın yemişi, polivitaminli bir maddedir. Ondan ayrıca reçel, jöle, şarap hazırlanır.

Kullanımı: : Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır. Ayrıca yukarıdaki gibi kulanım şekilleride vardır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

YUKARI 

JOJOBA  YAĞI  ( Oleum Yoyoba )

İçindekiler : Jojoba yağı, daima yeşil kalan bir çöl bitkisinin çekirdeklerinin preslenmesi ile elde edilen altın rengi sıvı halde bir mumdur. Tohumlarında %50 yağ bulunmaktadır. E vitamine bulunmaktadır

Faydaları : Sivilce, yanık ve yıpranmış ciltlerde, kırışıklıklarda, sporcularda ayak kremi olarak kullanılır. Saçların büyümesini ve güçlenmesini sağlar. Kepeklenmeyi önler. İltihaplı egzamalarda kullanılır. Selüloit tedavisinde kullanılır. Jojoba yağındaki E vitamini ve mineraller cildi yumuşatır ipeksi bir his verir. Cildi besleyici, yumuşaklık, esneklik verici, nem ve yağ dengesini koruyucu cilt çatlaklarını giderici olarak kullanılmaktadır. Sivilce ve akne rahatsızlıklarında olumlu sonuçlar vermektedir. Saçı besleyici, kırık oluşumunu engelleyici ve şekillendirici olarak kullanılmaktadır. Sivilce, yanık ve yıpranmış ciltlerde, kırışıklıklarda, sporcularda ayak kremi olarak kullanılır. Saçların büyümesini ve güçlenmesini sağlar. Kepeklenmeyi önler. İltihaplı egzamalarda, selüloit tedavisinde kullanılır. Antiallerjen özelliği olan Jojoba Yağı, vücudu zararlı etkilerden korumaktadır. Aynı zaman da hücre yenileyici özelliği ile yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Cilt kırışıklıkları ve kuru ciltler için faydalı bir yağdır.
 

Kullanımı: : Vücuda masaj şeklinde uygulanır.Ciltte seyretme yapılarak ve saçlara da friksiyon olarak tatbik edilir.

Yan tesiri :  Duyarlı ciltlerde kullanımına dikkat edilmelidir.

 

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI 

İçindekiler :  Soğuk Pres ( Isıl işlem olmaksızın mekanik yöntemle üretilmiştir. ) Badem yağına benzer özellikleri yanında,özellikle taşıdığı organik minerallerin (Çinko ve selenyum türevleri gibi ) maddeler içermektedir.

Faydaları : Antienflamatuar ve antioksidan nitelikleri bu maddelere gerek duyulan tüm sistemik ve cilt rahatsızlıklarında tercih edilmesini sağlar. Direnç sistemini destekler ve toksinlerin etkisini azaltarak, enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruyabilir. Ayrıca Kurt dökücü . Yapılan araştırmalar, kabaktan elde edilen kabak çekirdeği yağının prostat büyümesini yavaşlattığını, hatta önlediğini, kalın bağırsak kanseri riskini de önemli oranda azalttığını ortaya koymuştur. Doymamış yağlar yönünden de zengin olan kabak çekirdeği yağı, içeriğindeki “phytosterin” maddesi sayesinde kolesterolü azaltıyor, prostat büyümesini engelliyor. Bol miktarda E vitamini de ihtiva ettiği için serbest radikallerin (oksidantlar) hücre zarına yapışarak onu yaşlandırmasına engel olur.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır .

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

KAKAO YAĞI  ( Oleum  Cacao)

İçindekiler :  Sabit yağ, tanen, nişasta , şekerler, alkoitler ( teobromin, kafein )
taşımaktadır.
Kakao iki çeneliler sınıfının sterculiaceae familyasından tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan Teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır.

Faydaları : İdrarı söktürür.Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar.Böbrek iltihabını giderir. Besleyici,uyarıcı,iştah açıcı ve kuvvet vericidir.Haricen basur memelerini,kadınların göğüslerindeki yara ve çatlakları yumuşatmak için kullanılır.       Şifa olarak uyarıcı, iştah açıcı, kuvvet verici, idrar söktürücü, vücuttaki toksinlerin (zehirlerin) dışarı atılması, böbrek iltihaplanması durumlarında kullanılır. Haricen sade veya havuç yağı, menekşe yağı ile karıştırılarak yazın iyi bir bronzlaşma ürünü olarak kullanılır. Ayrıca basur memeleri, kadınlarda meme ve karın çatlaklarında kullanılır. Katı bir yağ olduğundan şişesi ile sıcak su içinde eritilir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Kafein ihtiva ettiğinden dahilen kullanımlarda 10 cc'den fazla alınma durumunda çarpıntı yapabilir.

YUKARI 

KAKULE YAĞI  ( Oleum  FRUCTUS CARDAMOMİ )

İçindekiler : Genellikle güney Hindistan'da yetişen kıymetli bir drogdur. Tatlı ve hafif buruk acıdır

Faydaları : İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, gaz söktürücü, ferahlatıcı ve afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Çin'de hemen her bitkisel karışıma girer ve her derde deva olduğuna inanılır. Sadece sindirim sistemi için değil, sinir sistemi içinde iyidir. Kalbin çalışmasını düzenler, zihni zararlı olmayan biçimde uyarır. Kahve ve çaya konursa, kafeinin kötü etkisini azaltır. Baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

KANTARON YAĞI  ( Oleum Herba Centauri Minoris )

İçindekiler : Gentiyangiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Bileşiminde uçucu yağ rezin ve maddeler (Glikozitler) taşımaktadır. Kantorondan emiştirme yöntemi ile kantaron yağı elde edilmektedir

Faydaları : Vücudu kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır, ishali keser. Mide ağrılarım dindirir. Yara ve yanıkları iyileştirir. Hemoroite faydalıdır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer, bağırsak asalakları, sindirim sistemi uyarılması, ateş düşürücü, idrar söktürücü, tükürük bezlerinin çalışması, dinçleşme, mikroplara karşı savunucumuz olan alyuvarların arttırılmasında güvenle kullanabilecek bitkisel bir üründür.

Kullanımı: Dahilen; 1 çorba kaşığı günde 2 defa içilir. Yara ve yanıklara direkt olarak sürülür.Hemoroite dıştan sürülür

Yan tesiri : Günde 10’cc den fazla kullanımlarda kusma yapabilmektedir.

 

KARABAŞ OTU YAĞI  ( Oleum Lavanduale Romanae )

İçindekiler : Karabaş ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmaktadır. Çok şifalı bir bitkisel drogtur. Su buharı distilasyonu ile uçucu yağı çıkarılmaktadır.

Faydaları : Kalbi kuvvetlendirir damar sertliğine kolestrol ve şekere faydalıdır. Uykusuzluğu giderir, balgam söker zindelik verir. Egzama yaralarına iyi gelir. Sivri sinek kovucudur. Dahilen kullanıldığında sinir sistemi, zindelik, uykusuzluk, balgam, sara, beyin rahatsızlıkları, sindirim sistemi iltihaplanmalarına, astım, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı faydalı bir bitkisel üründür. Halk arasında kanserli hücrelerin büyümesi ve dağılmasına karşı iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca boğaz, diş eti ve ağız dezenfektanı olarak kullanıldığı gibi iyi bir balgam sökücü ve nefes açıcıdır, iyi bir antiseptik yağ olduğundan dolayı, egzama, uyuz ve tüm asalaklara karşı da haricen kullanılır.

Kullanımı: Dahilen; günde ikişer damla sabah akşam yarım fincan suya damlatılarak kullanılır. Haricen; cilde sürülür.

Yan tesiri : Damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma, bağırsak iltihabı hastalıklarında kullanılması sakıncalıdır.

YUKARI 

KARABİBER YAĞI  ( Oleum Piperis Nigri )

İçindekiler : Karabiber; ikiçenelikliler sınıfının karabibergiller familyasının üyesidir. Bileşiminde uçucu yağ ile piperin vardır. Mutfağımızın baş baharatlarından olan karabiberin yağı da çok faydalıdır.

Faydaları : Hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemindeki mikropları yok eder ve afrodizyak özelliği vardır. Sinir sistemine, şeker hastalığına, gaz çıkarmaya, iştah açmada faydası görülür. Haricen romatizma, yel ve adale ağrılarına karşı kullanılır.

Kullanımı: Bir çay bardağı suya günde 3 defa 2 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır.

Yan tesiri : Damar sertliği, yüksek tansiyon, bağırsak iltihabı hastalıklarında kullanılması sakıncalıdır.

 

KARANFİL YAĞI  ( Oleum Caryophyllus )

İçindekiler : Karanfil mersingiller familyasının bir çeşidi olup, tropik iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Karanfil tomurcuklarından su buharı distilasyonu ile karanfil yağı çıkarılır. Bileşiminde hirokarbür Eugenol Salisik Asit karyofilin vardır.Uçucu yağ, sabit yağ, tanen içermektedir.

Faydaları : Kuvvetli bir antiseptik olup, dahilen; ağrı kesici, hazım kolaylaştırıcı, koku giderici, iştah açıcı, cinsel uyarıcı, ishal kesici, doğum kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır. Uyarıcı antiseptik, mide ve bağırsak gazlarını giderici, ateşli hastalıklarda terletici  ve sinirleri uyarıcıdır. Kalbi güçlendirir, cinsi arzuyu arttırır, spazmları çözer, ishali keser, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir

Kullanımı: Dahilen; 1 fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir. Diş ağrılarında pamuk üzerine damlatılarak diş üzerine tatbik edilir

Yan tesiri : Karanfil yağı cilde sürülmemelidir.

 

KAVUN ÇEKİRDEĞİ  YAĞI  (  )

İçindekiler : Kavun çekirdeklerinden elde edilen bir yağdır..Uçucu yağ, sabit yağ, tanen içermektedir.

Faydaları : Antidepresandır, sakinleştirir. Öksürüğe karşı yumuşatıcı, söktürücü etkide bulunur. Böbrek taşlarının düşülmesine yardımcıdır.

Kullanımı: Dahilen; 1 fincan suya 8-10 damla damlatılarak karıştırıp içilir. Çocuklarda 1 kesme şekere 3-4 damla damlatılarak yedirilir.

Yan tesiri : Mide ve bağırsaklarda ülseri ve iltihabı olanlarda, şeker hastalarında ve yüksek tansiyonu olanlarda dahilen kullanılmamalıdır.

YUKARI 

KAYISI  ÇEKİRDEĞİ  YAĞI  ( Oleum Prunus Armeniaca )

İçindekiler :Kayısı gülgiller familyasından kayısı ağacının lezzetli bir meyvesidir. Bu meyvenin çekirdeklerinden sıkma yöntemi ile kayısı yağı elde edilmektedir.

Faydaları : Tüm cilt tipleri için tavsiye edilir. Özellikle yüz temizliği için idealdir. Akneleri temizler, cilde canlılık verir. Yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları giderir. Nemlendirici özelliğe sahiptir. Bağırsak parazitlerinin giderilmesinde etkilidir. Saç bakımı ve masajda kullanılır.  Sinir, zafiyet, uykusuzluk, beyin yorgunluğu, iştahsızlık, hazımsızlık, peklik, kansızlık durumlarında güvenle kullanılır.

Kullanımı: Cilde masaj yapılarak yada pamukla sürülür. Bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

KEKİK YAĞI ( Oleum Thymi )

İçindekiler :Kekik; iki çeneliler ballıbabagiller familyasından olup yurdumuzda kırk kadar çeşidi bulunmaktadır. Mutfaklarımızda özellikle et yemeklerimizin baş baharatı olduğu gibi birçok faydalı yönü de bulunmaktadır. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır, içeriğinde timol ve kavrakol bulunmaktadır.

Faydaları : Bronşit, nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına, dişeti iltihaplarına iyi gelir. Kurt düşürücüdür. Alyuvar oluşumunu arttırır. Şeker hastalığına iyi gelir. Yara ve yanıklara antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına da yardımcı olur. (Astım kasılmaları, bağırsak ve karaciğer iltihaplanmaları, kusurlu regl, sinir yatıştırıcı, grip, nezle, uykusuzluk, sinirsel migren, kulak uğuldaması, baş dönmesi, spazm, boğmaca, öksürük, çarpıntı, şeker hastalığı, mide krampları, damar tıkanıklığı, böbrek ve idrar kesesi hastalıkları, romatizma, gut, yorgunluk, kuvvetsizlik, kurt, havadaki zararlı bakterilerin dezenfekte edilmesi, organizma içerisindeki zararlı mikropların yok edilmesi, tifo, verem, kolesterol, yağ eritme, aşırı kilolanmaya karşı )

Kullanımı: Bir kesme şeker üzerine günde 2-3 damla damlatılarak alınır. Bir su bardağı ayrana 3 damla damlatılarak alınır. Ayrıca kapsül içerisine 3 damla damlatılarak yutulur.  Haricen kullanımlarda iyi bir antiseptik olduğundan dolayı yaralara, apselere, ezilmelere, burkulmalara, berelenmelere ve asalak kaynaklı deri hastalıklarına karşı başarılı bir bitkisel drogdur.

Yan tesiri :  Yüksek tansiyon, guatr hastaları ve hamileler kullanmamalıdır.Mide salgısını arttırdığı için mide ülseri olanlara zararlıdır

 

   KETEN TOHUMU YAĞI ( Oleum Linum Usitatissimum )

İçindekiler :Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir. Müsilaj, linamarin,doymamış yağ asitleri,protein bulunmaktadır

Faydaları : Kabızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemi iltihaplanmalarında etkilidir.Sindirim sistemi koruyucusudur. Öksürüğü kesmek için göğüs üzerine sürülür. Ağrıyan yere sürülür. Vücutta beliren küçük yumruları yok eder.Müzmin öksürüğe faydalıdır. Ayrıca kabızlığa karşı lavman olarak kullanıldığı gibi haricen de dolama, çıban, köpek memesi durumlarında kullanılabilir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır.Vücuda masaj şeklinde kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

YUKARI 

KİMYON YAĞI  ( Oleum Cumini )

İçindekiler :Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir.

Faydaları :  Faydalı yönlerine gelince; sindirim sistemi, aşırı gaz, emziren annelerde az süt, baş dönmesi, dengesizlik, hava yutma, yüksek tansiyon, sinirsel sorunlar, romatizma, kilo kaybı, sperm azlığı, iştahsızlık, hazımsızlık ve düzensiz ay hali durumlarında düzenleyici ve söktürücü olarak da kullanılabilir.Varis, kemik ve adale ağrılarında, romatizma rahatsızlığında etkilidir. Mide ağrılarını ve sinirsel yorgunluğu gidermek için kullanılır. Gaz söktürücü, süt arttırıcı ve regl düzenleyici etkileri vardır. Astım, sinüzit ve bronşitte kullanılmaktadır

Kullanımı: Bir çay bardağı suya 3- 4 damla damlatılarak içilir. Masaj yapılarak kullanılır

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanılması karaciğere zararlıdır.

 

KİŞNİŞ  YAĞI  ( Oleum Coriandri Aether )

İçindekiler :Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir.Kişnişin meyvesinin en önemli maddesi uçucu yağdır. Kökene göre uçucu yağ oranı % 0.2 ile % 1.5 arasında değişir. Uçucu yağ oranı ile meyve büyüklüğü arasında belirli bir korelasyon vardır. Küçük danelilerdede uçucu yağ oranı, büyük danelilere göre daha yüksektir. Uçucu yağın ortalama % 40'ı meyve kabuğunda, % 60'ı tohumda bulunur. Uçucu yağın esas maddesi D-Linalool'dur. bu uçucu yağın % 60-70'ini oluşturur.

Faydaları :  Hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı ve spazm' gidericidir. Mide rahatsızlıklarında ve gaz söktürücü olarak etkilidir. Merkezi sinir sistemini güçlendirdiği ve hafızayı zinde 4 tuttuğu bilinmektedir. Sinirleri yatıştırarak sinirsel baş ağrılarını  keser. Cinsel istek arttırır.

Kullanımı: Bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak günde 3 defa içilir. Ayrıca cilde masaj yapılarak, uygulanır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Mide asidi fazla olanlarda ve yüksek dozlarda kullanılmamalıdır.

 

KİWİ  YAĞI  ( Oleum Kiwi )

İçindekiler :Kivi, bol miktarda C vitaminin yanı sıra A vitamini de içeriyor.

Faydaları :  Cilt nemlendirici. cildi yumuşatıcı ve canlandırıcı olarak kullanılır. Astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır.Anemi ve mide problemlerine etkili olan kivi, bağırsakları yumuşatıyor ve toksinlerin atılımını sağlayıp vücudu temizliyor

Kullanımı: Bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak günde 3 defa içilir. Ayrıca cilde masaj yapılarak, uygulanır.Peelingte

Yan tesiri : Bilinen yan etkisi yoktur.

YUKARI 

KUŞBURNU AROMA YAĞI  ( Oleum Rosa Canina  )

İçindekiler :Kuşburnu çekirdeklerinden elde edilen yağ, kozmetik sektöründe kırışıklıkları ve erken yaşlanma belirtilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Linoleik asit (Omega 6), linolenik asit (Omega 3) ve Retinol (Vitamin A)

Faydaları :  Cilt koruyucu, yaşlanmayı geciktirici, kırışıklıkları önleyici (özellikle göz ve ağız çevresi), sert hava iklimlerinden koruyucu ve hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır.

Kullanım : Yağlı ciltlerde uygulandıktan sonra 15-20 dakika bekletilmeli ve ardından durulanmalıdır. Kuru ve normal ciltlerde isteğe bağlı olarak,durulanmadan bekletilebilir. Yüz için günde bir kez kullanılması tavsiye edilir. El, yüz ve vücut için kullanıma uygundur. Makyaj öncesi uygulandığı takdirde hem makyajın kalıcılığını arttırmakta hem de cildinize güzel bir parlaklık kazandırmaktadır. Aynı zamanda aromaterapi ve masaj seanslarında da kullanılmaktadır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur. Haricen kullanılır.

 

LANOLİN   ( Lanolin- Anhydrous )

İçindekiler :Koyunların yağ bezlerinden elde edilen bir maddedir. Yapağıdan elde edilen, eczacılıkta ve parfümeride kullanılan sarımtırak renkte bir yağ.

Faydaları :  Cilt koruyucu, meme başı yara ve çatlaklarına, yara iyileştirici, nemlendirici. Kuru ciltlerdeki gerginliği ile kaşıntıyı giderir, cildin pul pul dökülmesini engeller.

Kullanım : Haricen cilde ve vücuda masaj olarak kullanılır. baz yağların birbiri ile karışması için ve krem haline getirmek için kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur. Haricen kullanılır.

 

LAVANTA YAĞI     ( Oleum Lavandula Anpustifolia )

İçindekiler :Ballıbabagiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Yağı genelde kozmetik amaçlı olup, esans ve banyo yağı olarak da kullanıldığı gibi cilde sürüldüğünde ateş düşürür. Ayrıca kokusu da uyarıcıdır.

Faydaları : İdrar arttırıcı. Baş ağrısı, stres, kas ağrıları, romatizma ağrılarında ve ayrıca güve, sivri sinekleri uzaklaştırmak için kullanılır. Parfümeri sanayiinde de kullanılır, infüzyon yoluyla antidepresyon ve uykusuzluğa iyi gelir. Vücuttaki kötü kokuları giderir, antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Saçtaki sirkeleri gidericidir.

Kullanım : Bir çay bardağı suya veya bir şeker  parçası üzerine 3-4 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Aromaterapide kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

YUKARI 

LEYLAK  YAĞI     ( Oleum Lilac )

İçindekiler :Zeytingiller familyasından, 20'a yakın türü bulunan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı bir ağaççıktır.Çiçeklerinden elde edilen eterli bir yağdır.

Faydaları :  Ateş düşürücü , toksit maddeleri atmaya, romatizmaya, kramplara, siyatik ve mafsal ağrılara ve gut hastalığına karşı kullanılırı.

Kullanım :  Haricen:Vücuda masaj olarak kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur. Dahilen kullanılmaz

 

LİMON  YAĞI     ( Oleum Limonium )

İçindekiler : Limon ülkemizde bolca yetişen, mutfağımızda bolca kullanılan bir ürünümüzdür. Limon yağı, limon meyvesinin taze kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Bileşiminde limonen ve citral bulunur.

Faydaları :  Nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır.Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısı, mide yanması, kan temizlemede, böbrek taşında, idrar sökme zorluğunda, bağ dokusu hastalığında kullanılır. Kas kuvvetlendiricidir, mikrop sökücüdür. Vücuttaki istenmeyen yağların atılmasını sağlar. Tonik olarak kullanılır. Cildi güçlendirir, sivilceleri giderir. Yağlı ciltlerde gerdirme ve yağ salgısını dengelenmesinde faydalıdır. Böcek ve sinek ısırmalarında, kaşıntı ve şişmeleri önler. Kalp ve damar tıkanıklığında açıcı özelliğe sahiptir. Dişlerin beyazlatılmasında kullanılır.

Kullanım :  Dahilen; balla tatlandırılmış suya, ikişer damla damlatılarak günde 3 defa gargara yapılıp yutularak kullanılır. Haricen; bolca masaj yapılarak sürülür.

Yan tesiri :  Ay hali durumunda, az kanamalı bayanlar kullanmamalıdır.

 

MANDALİNA  YAĞI     ( Oleum Citrus deliciosa )

İçindekiler : Turunçgillerden ülkemizde bolca yetişen, mutfağımızda bolca kullanılan bir ürünümüzdür.  meyvesinin taze kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Bileşiminde limonen ve citral bulunur.

Faydaları :  Psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır. Nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır.Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısı, mide yanması, kan temizlemede, böbrek taşında, idrar sökme zorluğunda, bağ dokusu hastalığında kullanılır. Kas kuvvetlendiricidir, mikrop sökücüdür. Vücuttaki istenmeyen yağların atılmasını sağlar. Tonik olarak kullanılır. Cildi güçlendirir, sivilceleri giderir. Yağlı ciltlerde gerdirme ve yağ salgısını dengelenmesinde faydalıdır. Böcek ve sinek ısırmalarında, kaşıntı ve şişmeleri önler. Kalp ve damar tıkanıklığında açıcı özelliğe sahiptir. Dişlerin beyazlatılmasında kullanılır. Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır

Kullanım :  Dahilen; balla tatlandırılmış suya, ikişer damla damlatılarak günde 3 defa gargara yapılıp yutularak kullanılır. Haricen; bolca masaj yapılarak sürülür. Masaj olarak, banyoda, buğu tarzında kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında uygulanır. Banyoda gevşeme sağlamak ve yorgunluğu gidermek için birkaç damla kullanılır.

Yan tesiri :  Ay hali durumunda, az kanamalı bayanlar kullanmamalıdır.

YUKARI 

MELİSA  YAĞI     ( Oleum Melissa Officinalis )

İçindekiler : Ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzda bolca yetişen ve kullanılan bir drogdur. Distilasyon ile uçucu yağı elde edilmektedir. Tanen, sitral, sitronellal, linolal taşır

Faydaları :  Yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü ,terletici ve antiseptik etkilere sahiptir.Baş ağrısı ve migrende, soğuk algınlığında, kas ağrılarında faydalıdır.Mide ülserine iyi gelir. Beyin damarlarını açar. Cilt temizliğinde cildi güzelleştirir Kalbi güçlendirici, destekleyici, çarpıntıyı kesici bir kalp dostudur. Ayrıca tüm yaşamsal organların desteklenmesi, iç açıcı olması, sinir bozukluğundan dolayı spazmları çözücü, baş ağrısı, bellek yitimi, uyarıcı, melankolilere karşı, menopoz, bunalım, depresyon, kasılmalar, kulak uğultusu, bayılma, sinirsel yorgunluk, migren, tik, karın ağrısı, diş ve kulak ağrısı, regl dengesizliklerine karşı

Kullanım :  Günde iki kez 3 - 4 damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir.

Yan tesiri :  Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır

 

MENEKŞE YAĞI     ( Oleum Violae Tricolaris )

İçindekiler : Menekşe baklagiller familyasından hoş çiçekli bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır.

Faydaları :  Mikrop kırıcıdır. Cilt hastalıklarında kullanılır. Egzama ve saç dökülmesinde etkilidir. Kuru saçları nemlendirir, parlaklık ve canlılık verir. Ayrıca parfümeri sanayinde kullanılır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Haricen cilt hastalıkları, egzama ve uyuzda kullanılır. Hoş bir koku vericidir. Banyo ve kozmetik yağı olarak kullanılabilir.

Kullanım :  Cilde masaj yapılarak, saça friksiyon şeklinde uygulanır.

Yan tesiri :  DAHİLEN KULLANILMAZ.

 

MERCANKÖŞK YAĞI     ( Oleum Origanum majorana )

İçindekiler : Ballıbabagiller familyasındandır. Tüm Akdeniz kıyılarında yetişir. Çalı görümünde çiçekleri pembe ya da beyaz otsu bir bitkidir. Kurutulmuş çiçekli dallarından toz, yağ ve de infüzyon yolu ile faydalanılır . Sitrat, neral, geraniol ve limonen içerir.

Faydaları :  Sindirim Sistemi:Midevidir. Bağırsak gazlarını söktürür. Peklik yapar. Üriner Sistem:İdrar söktürücüdür. Kas, Kemik ve Eklemler:Romatizma ve adale ağrılarında kullanılır. Sinir Sistemi:Yatıştırıcı rol oynar.Grip ve soğuk algınlığı , ense ve omuz tutulmalarında romatizmal ağrılarda, öksürüğe, karşı kullanılır.

Kullanım :  Günde iki kez 2-3damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir.

Yan tesiri :  Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır

YUKARI 

MERSİN YAPRAĞI YAĞI     ( Oleum  Myrti )

İçindekiler : Mersin meyvesi bitkisinin yapraklarıdır ve güney bölgelerimizde bolca bulunur. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağ elde edilir, içeriğinde mirtenol, terpenler ve sineol bulunur.

Faydaları : Yağlı, tahriş olmuş ve iltihaplı ciltler için kullanılır. Hemoroit tedavisine ve şeker hastalığına karşı etkilidir. Nefes açıcı özelliğe sahiptir. Gerginliğe ve uykusuzluğa iyi gelir. Kan kesici / yatıştırıcı etkileri nedeni ile dahilen; verem, bel soğukluğu, şeker hastalığı, akciğer iltihabı, mide ağrısı, ve ishal durumlarında başarıyla kullanılır. Ergenlik sivilceleri ve yağlı ciltler  için kullanılır

Kullanım :  Günde iki kez 2-3damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir. Saçlara friksiyon yapılır.

Yan tesiri : Günde 10 - 15 damladan fazla alınmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.

 

MISIR YAĞI     ( Oleum  Zea mays )

İçindekiler : Mısır nişastası elde edilmesi esnasında ayrılan mısır embriyonunun sıkılması ile elde edilen bir sıvı yağdır. .İçinde çeşitli mineraller ve A, B1, B2, B3 ve C doymuş yağ asidi bulunmaktadır

Faydaları :  Damar sertliğine iyi gelir.

Kullanım :  Yemeklerde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen biy yan etkisi yoktur.

 

NANE  YAĞI     ( Oleum Mentha Piperitae )

İçindekiler : Ballıbabagillerden, mutfağımızda bolca baharat olarak kullandığımız bir bitkidir. Naneden distilasyon yöntemi ile elde edilen bir uçucu yağdır, içeriğinde mentol, menton, mentofuran ihtiva etmektedir.

Faydaları : Kuvvet verici, hazmettirici, balgam, safra söktürücü ve regl düzenleyici etkilere sahiptir.Sinirsel kökenli mide bulantıları ve gaz giderici olarak kullanılır.Sinir sistemini güçlendirir ve baş ağrılarına iyi gelir.Göğüs hastalıkları, satım, bronşit ve nefes darlığına da etkilidir. Selüloit tedavisinde kullanılır. Sinüzitte nefes açıcı özelliği vardır. Anne sütünü arttırır. Bağırsak solucanlarını temizler, ayrıca diş eti, ağız sağlığı ve ağız kokusu için kullanılabilir.  Romatizma, gut, kesik, yara bere ve iltihaplı yaralarda sürme ve masaj yöntemi ile uygulanabilir. Ayrıca diş eti, ağız sağlığı ve ağız kokusu için gargara olarak kullanılabilir.

Kullanım :  Dahilen; günde 3 defa bir şeker parçası üzerine 2-3 damla damlatılarak veya 1 fincan suya 2-3 damla damlatılarak içilir. Haricen; cilde masaj yapılarak sürülür. (Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır.)

Yan tesiri : Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır.

YUKARI 

NAR ÇEKİRDEĞİ  YAĞI     ( Oleum GREENOIL )

İçindekiler :Doğal östrojen, esansiyel yağ asitleri, ellajik asit, polyphenol ve alkaloitler içermektedir.

Faydaları :  Menopoz Sıkıntılarını Giderir.Cilt besleyici, sıkılaştırıcı, selülit giderici olarak kullanılır. Doğum kontrol hapının yan etkililerini azaltır. Kolesterolü ve hipertansiyonu düşürür. Cildi tazeler,yaşlanmayı geciktirir (Anti-aging.) Kalbi kuvvetlendirerek, kalp krizi riskini azaltır. Sigara, alkol, kirli hava gibi kanserojen etmenlerin etkisini azaltan güçlü antioksidandır

Kullanım :  Dahilen; günde 3 defa bir şeker parçası üzerine 2-3 damla damlatılarak veya 1 fincan suya 2-3 damla damlatılarak içilir. Haricen; cilde masaj yapılarak sürülür.

Yan tesiri : Düşük tansiyon olanların dahilen kullanması sakıncalıdır.

 

NERGİS YAĞI     ( Oleum Flores Norcissi )

İçindekiler :Alkoitler (narcissin) taşır.

Faydaları : Sarada faydalıdır.Kusturucu olarak kullanılır. Ağrı kesici ve terleticidir. Gut stalarına, ülserde, karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Adet söktürücüdür. Mikrop öldürücü ve kanı temizleyicidir.

Kullanım :  Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

OKALİPTÜS  YAĞI     (  Oleum Eucalypti Globuli )

İçindekiler : Okaliptüs ağacı yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmasına rağmen ana vatanı Avustralya'dır. 160 kadar çeşidi vardır. Okaliptüs ağacının taze yapraklarından distilasyon yöntemi ile okaliptüs yağı elde edilmektedir. Bu yağın içeriğinde bol miktarda ökaliptol (sineol) vardır,

Faydaları :  Solunum yolları rahatsızlıklarında, astım, bronşit, nezle ve soğuk algınlığında kullanılır. Kabızlık, öksürük, sinüzit, şeker hastalığı, romatizma,basur memeleri. selüloit, sindirim sistemi sorunları, diş eti ve ağız içi rahatsızlıklarında etkilidir. Saç dökülmesi ve kepeğe faydalıdır. Mikrop öldürücü ve kas gevşeticidir. Sinüzit için buğu şekilde antiseptik 

Kullanım :  Dahilen; günde 3 defa bir şeker parçası üzerine 2-3 damla damlatılarak veya 1 fincan suya 2-3 damla damlatılarak içilir. Haricen; cilde masaj yapılarak sürülür. Saçlara friksiyon ve nefes yolları içinde buğu şeklinde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

YUKARI 

PAPATYA YAĞI     (  Oleum Chamomillae )

İçindekiler : Papatya; yurdumuzda bolca bulunan bir bitkidir. Emiştirme ve uçucu olarak iki tür yağı bulunur. Uçucu olan yağı yurt dışından ithal edilmekte olup, bol kokulu ve kozmetik amaçlıdır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Emiştirme usulü ile elde edilen, az kokulu olan yağı ise şifai amaçla kullanılabilir.

Faydaları : Faydalarını ateş düşürücü, spazm çözücü, gaz çıkarıcı, rahatlık verici, boğaz ve bademcik ve diş etleri iltihapları giderilmesi, bel, baş ağrıları olarak sayabiliriz. Haricen ise; saç dökülmesi ve saç bakımı için faydalı bir üründür.Hassas ciltler için tavsiye edilir. Yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır. Akne tedavisinde kullanılır. Problemli ciltlerde yaraları iyileştirici ve cildi besleyen özelliğe sahiptir. Saç dökülmesi ve saç bakımında faydalıdır. Yanıklarda (güneş yanıkları dahil) uygulanır. Bademcik ve diş iltihabında gargara yapılır. 

Kullanım :  Bir çay bardağı suya 4 damla damlatılarak gargara yapılır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır.  Haricen; cilde masaj yapılarak sürülür. Saçlara friksiyon  şeklinde kullanılır.

Yan tesiri : (İçilmesi sakıncalıdır.)

 

PELESENK  YAĞI     (  Oleum Balsamum Meccae  )

İçindekiler : Pelesenk; Antil adalarında yetişen, küçük çiçekli bir ağaç gövdesinden, yaralama ile elde edilen bir yağdır

Faydaları : Nefes darlığına,vereme ve öksürüğe iyi gelir,balgam söktürür.Gözün görme gücünü arttırır. Göz karamalarını giderir.Bağırsak iltihabına ve adale sertleşmesine iyi gelir. Kabız giderir, idrar söktürür, sıtma, frengi, sarılık durumlarında kullanılır. Haricen; kulunç, romatizma, adale ve kemik ağrılarında, masajla birlikte kullanılır.

Kullanım :  Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak ve yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir sakıncası yoktur

 

PELİNOTU  YAĞI     (  Oleum Artemisia Absinthium )

İçindekiler : Tujon, uçan yağ, acı madde, Absintin, asitler, tanen v e nitrat

Faydaları : Bağırsak solucanlarını düşürür, regl söktürür, iştah açar, mideyi kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. Şeker hastalığında etkilidir. Sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırır. Safra kesesi çalışması ve safra yapımını arttırır. Kalp damarlarını açıcı ve kandaki kolesterolü düzenleyicidir.

Kullanım :  Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak ve yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Yüksek dozlarda alınması sakıncalıdır

YUKARI 

PİRİNÇ  YAĞI     (  Oleum RİCE BRAN )

İçindekiler : Tujon, uçan yağ, acı madde, Absintin, asitler, tanen v e nitrat

Faydaları : Topikal olarak , güneş kremlerinde ve saç kremlerinde ultraviyole işınların geçişini engellediği için kullanılır, kolestrol düşürücü , antioxidan, menapoz semptomlarının giderilmesinde (sıcak basması) kullanılır.

Kullanım :  Yemeklerde, aromaterapide inceltici yağ olarak kullanılır. Ayrıca kozmetikte kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

PORTAKAL YAĞI     (  Oleum Citrus Aurantium )

İçindekiler : Portakal; turunçgiller familyasından portakal ağacının meyvesidir. Bu meyvelerin kabuklarından sıkma yöntemi ile uçucu bir yağ olan portakal yağı elde edilir

Faydaları : Sinir sistemine ve midenin çalışmasına yardımcı olur. Cilde güzellik verir. Cildi sıkılaştırır. Sivilce ve akneleri kurutur. Tonik olarak kullanılır. Selüloitlerin azaltılmasını sağlar. Yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Romatizma, soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Kan dolaşımını düzenleyici ve sinir yatıştırıcıdır.  Damar sertliği, felç riski, soğuk algınlığı, nezle, grip, yorgunluk, hazımsızlık, kansızlık, karaciğer tembelliği, safra arttırmada, ateşlenmede, şeker hastalığı ve kilo vermede dahilen başarıyla kullanılır. Haricen fazla yağlı ciltlerde iyi bir bakım ürünüdür.

Kullanım :  Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 3 defa alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır.  Cilt için kullanılırken öncelikle cildi nemli pamuk ile temizleyiniz

Yan tesiri : Mide, gastrit ve ülser rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.

 

REZENE YAĞI     (  Oleum Foenuculi )

İçindekiler : Rezene; maydanozgiller familyasından olup, yurdumuzun Ege ve Akdeniz bölgelerinde profesyonelce tarımı yapılan bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkarılmaktadır. Anethol ve astragol gibi maddeler içerir.

Faydaları : Kullanıldığı alanlar başlıca; sindirim kolaylaştırıcı, mide ve bağırsak yumuşatıcı, gaz çıkartıcı, adet kanamaları düzenleyici, süt arttırıcıdır. Glaktojen etkisi ile meme şişliklerine, güçlenmede, iştah açmada kurt ve solucan düşürmede uykusuzlukta, sakinleşmede, boğmaca ve astım nöbetlerinde, sakinleştirici olarak kullanılabilir. Haricen sürülerek göğüs tıkanıklıkları ve karın ağrılarında başarıyla tatbik edilir. Cildi besler ve cilt yüzeyindeki pürüzleri giderir. Menopoz ve kemik erimesinde yararlıdır. 

Kullanım :  Dahilen; bir fincan suya 5 damla damlatılarak içilir. Haricen; yara üzerine sürülerek kullanılır.

Yan tesiri : Hamilelerin, kullanması sakıncalı olabilir.

YUKARI 

SAFRAN YAĞI     (  Oleum Crocus sativus Saffron )

İçindekiler : Susam büyüklüğünde sarı bir bitki olan safranın yağı, kuruyup olgunlaştığında, başak kısmının içinde bulunan tohumlarından elde edilmektedir. Safranın kullanılan kısmı elle toplanmaktadır. Safran aynı zamanda boyacılıkta ve esans yapımında da kullanılmaktadır. Bolu’da yetiştiği dönemlerde Safranbolu’ya adını veren bitki günümüzde Hindistan, Balkanlar ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir.

Faydaları : Yumurtaların gelişmesine yardımcı olan safran bu özelliği ile hamile kalmayı kolaylaştırmaktadır. Sakinleştirici, spazm çözücü ve sindirimi kolaylaştırıcı etkilerinden dolayı mide rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.

Kullanım :  Dahilen; bir fincan suya 2-4 damla damlatılarak içilir.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

SANDAL AĞACI YAĞI     (  Oleum Santalum )

İçindekiler : Ağacının köklerinden ve gövdesinden ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Meyvemsi- tatlı ve odunsu karakterde kokuya sahiptir

Faydaları : Antiseptiktir. Çatlamış, kuru cilt, ergenlik silcelerinin tedavisinde ve afrodizyak olarak kullanılır.

Kullanım :  Aromaterapide; uykusuzluk, stres, gerginlik, depresyon gibi durumlarda, çatlamış ve yıpranmış ciltlerde kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

SARDUNYA AĞACI YAĞI     (  Oleum Pelargonium graveolens )

İçindekiler : Ağaç türünün taze meyvelerinden ve yapraklarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Güle benzer tatlı, limon ve nane kokusundadır.

Faydaları : Tonik olarak kullanılabilir. Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri vardır. Hafif antiseptiktir, cilde yumuşaklık verir.Dinlendirir. Rahatlamanızı ve kolay uyumanızı sağlar. Kesiklerde, burkulma, egzama ve akne de kullanılabilir.

Kullanım :  Aromaterapide; uykusuzluk, stres, gerginlik, depresyon gibi durumlarda, çatlamış ve yıpranmış ciltlerde  kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

YUKARI 

SARIMSAK  YAĞI     (  Oleum Allii Sativi )

İçindekiler : Sarımsak; zambakgiller familyasından olup, vatanı Orta Asya olduğu sanılmaktadır. Türk mutfağında yaygın kullanımından dolayı, Türk mutfağı ile özdeşleşmiştir. Çok faydalı bir drogtur.

Faydaları : Mikrop öldürücüdür. Kandaki kolesterol miktarını ve yüksek tansiyonu düşürür. Damar sertliği önleyici, kalbi kuvvetlendirici etkileri vardır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Astım, bronşit, veremi nefes darlığı ve öksürükte faydalıdır. Balgam söktürür. Saç dökülmesinde ve saç kırılmasında kullanılmaktadır. Saçların uzamasına yardımcı olur. Solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür. Grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıklar esnasında faydalıdır. Karında ve bacaklarda toplanan suyun boşalmasına yardımcı olur. Mesane taşlarını düşürür, böbreklerde taş oluşmasını önler, kanserden korur. 

Kullanım : Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 2 defa alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Kapsülle 3 damla alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

SEDİR AĞACI YAĞI     (  Oleum Cedrus atlantica )

İçindekiler : Bu esans yağı , Amerikan ve Fas ardıç sediri ağacından damıtım yolu ile elde edilir. Odunsu kokuya sahiptir.

Faydaları : Ciltte uyarıcı, canlandırıcı ve tonik etkileri vardır. Aromaterapide; kepek, incelen saçlar, egzama, yağlı ciltler ve aknenin tedavisinde kullanılır. Ayrıca stresin giderilmesinde yardımcı olur.

Kullanım : Haricen cilde masaj olarak kullanılır.

Yan tesiri : Dahilen kullanımı yoktur.

 

SERVİ (SELVİ) AĞACI YAĞI (  Oleum Cupressus sempervirens )

İçindekiler : Bu esans yağı , tanen, pinen, furfural, cymen, sylverstren, cedrol içermektedir.

Faydaları : Ağrı kesici, karaciğer güçlendirici, idrar söktürücü, ishal, öksürük ve bronşit, ağız kokusu, kan durdurucu, Dokuları sıkıştırıcı ve dezenfekte edicidir.

Kullanım : Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 2 defa alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır.

Yan tesiri : Kabızlık etme özelliğine sahiptir.

YUKARI 

SIĞLA (GÜNLÜK) AĞACI YAĞI (  Oleum Gummi Olibanu )

İçindekiler : Bu esans yağı , türünün gövdesinden elde edilen bir balsamdır.

Faydaları : Dahilen kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, adet söktürücü, adet getirici ve romatizma ağrılarını dindiricidir. parazit öldürücü olması ve mide hastalıklarında Antiseptik ve yara iyi edici özellikleri vardır. Bu nedenle cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.

Kullanım : Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 2 defa alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Ayrıca romatizmal hastalıklarda masaj yağı olarak kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

SOĞAN  YAĞI (  Oleum Allium Cepa )

İçindekiler : Soğanda bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler

Faydaları : İştah açıcı, hazmettirici, kan şekeri ve tansiyon düşürücü, bağırsak gazlarını gidericidir. Prostata faydalıdır. Mikrop öldürücü, uyarıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, solunum yolları hastalıklarını önleyici, nasır yumuşatıcı ve yara kapatıcıdır. pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını arttırdığını ve kanda şeker seviyesini düşürdüğünü kaydediyor.

Kullanım :  Bir parça kesme şeker üzerine günde 1 defa 3 damla damlatılarak alınır. Kapsülle 3 damla alınır. 

Yan tesiri : Aç karnına alınırsa mide yanması yapabilir. Mide, bağırsak hastalığı olanlara ve özellikle kolit hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır

 

SUSAM  YAĞI (  Oleum Sesamum Indicum )

İçindekiler : Susamgiller familyasından olup, bol yağlı bir tohumdur. Sıkma yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Bileşiminde oleik, stearik, palmitik, linoleik asitler taşır. A, B ve E vitaminleri bakımından zengindir. Demir, Magnezyum, kalsiyum, bakır, fosfor gibi mineralleri içerir.

Faydaları : Dahilen; safra taşlarının düşürülmesinde, karaciğer rahatsızlıklarında, kabızlıkta, karın ağrısında, cinsel gücü arttırmada, nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır. Ayrıca iyi bir masaj yağıdır.Yanıklarda tedaviye yardımcıdır. Şişmanlatıcı ve müshil olarak kullanılır. Saç bakımında etkilidir. Masaj yapılırken kullanılır

Kullanım :  Sabahları aç karna 1 çay kaşığı tavsiye edilir. Bir çay bardağı suya veya kesme şeker üzerine 5 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Tüm gıda sektöründe kullanılmaktadır. Saçlarda friksiyon olarak kullanılır.

Yan tesiri : Bilinen yan etkisi yoktur.

YUKARI 

SÜMBÜL  YAĞI (  Oleum Muscari Comosum )

İçindekiler : Ballıbabagiller familyasından; kırlarda yetişen beyaz ve pempemsi çiçekli bir bitkidir. İstanbul ve İç Anadolu bölgesinde görülür.

Faydaları : Hazım sistemini düzeltir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Karın ağrılarını giderir. Astım grip ve bronşitin sebep olduğu nefes darlığını geçirir. İdrar söktürür. Bağırsak solucanlarını düşürür. Ağrılı aybaşı kanamalarında faydalıdır. İktidarsızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır

Kullanım :  Bir parça kesme şeker üzerine günde 1 defa 3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri :  Hamilelerin kullanımında sakıncalı olabilir.

 

ŞEFTALİ AROMA YAĞI (  Oleum PEACH  )

İçindekiler : Şeftali çiçeği ve çekirdeğinden elde edilen bir yağdır. Şeftali güçlü bir antioksidandır. Ayrıca boron, betakaroten ve C vitamini içerir. Betakaroten A vitamininin yapı taşıdır.

Faydaları : Kabızlığı giderir,bağırsak solucanlarını düşürür,idrar yollarını temizler, idrar söktürür, basur memelerini giderir, safra kesesi ve böbrek için faydalıdır.Banyo sonrası vücut yağı olarak kullanılır.

Kullanım :  Bir parça kesme şeker üzerine günde 1 defa 3 damla damlatılarak alınır. haricen  ciltte kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

TARÇIN YAĞI (  Oleum Cinnemon  )

İçindekiler : Defnegiller familyasının Güney Asya'da yetişen ve kabukları kullanılan bir ağaçtır. Kabuklardan distilasyon yöntemi ile tarçın yağı elde edilir. Hoş bir kokusu ve tadı vardır, içeriğinde; sinnamik, aldehit ve ogenol ihtiva eder. Sağlık açısından binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Faydaları : Ruhi sıkıntılar, sürmenaj, kalp kuvvetlenmesi, grip, soğuk algınlığı, nezle, iştahsızlık, hazımsızlık, ishal, mide tembelliği, vücut direnci, bağırsak solucanları ve kadınlardaki beyaz akıntıya karşı başarıyla kullanılır. Ayrıca iyi bir afrodizyak olup, haricen kullanımda felce iyi geldiğine dair halk arasında da rivayetler vardır.

Kullanım :  Dahilen  1 fincan suya 4-5 damla damlatılarak karıştırılıp içilir. Haricen cilde masaj olarak kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI (  Oleum semen Vitis vinifera Grape Speed Oil   )

İçindekiler : Bu madde, C vitamini ile aynı yönde etki yapar ve bu vitaminin aktivitesini çok artırır. Gerçekte bazı araştırmacılar üzüm çekirdeği yağının, C vitamininin hücrelere girmesini kolaylaştırdığını düşünür. Böylece, üzüm çekirdeği yağı, hücre zarlarını güçlendirir ve hücreleri oksidatif hasardan korur. Yüksek oranda E vitamini, flavonoid, linoleic asit ve procyanidins içeren üzüm çekirdeği güçlü bir antioksidandır.

Faydaları : Kılcal damarları onararak, cilt kırışıklıklarını düzeltmekte, cilt sarkmasını engellemektedir. Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırarak cilde nemlilik kazandırmaktadır. Aynı zamanda toksinlerden arınan cilde taze ve diri bir görüntü vermektedir. Üzüm çekirdeği yağı tamamen doğal olduğundan, sentetik kozmetik ürünleri gibi karaciğere zarar vermemektedir.

Kullanım :  Dahilen  1 fincan suya 4-5 damla damlatılarak karıştırılıp içilir. Haricen cilde masaj olarak kullanılır. Eklem ağrılarında masaj olarak.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

YASEMİN YAĞI (OLEUM JASMINIUM)

İçindekiler : Rezin, uçucu yağ ve alkoitler taşımaktadır.

Faydaları : Romatizma ağrılarında ağrıları dindirir, cilt besleyici ve selülit giderici olarak pullanılır: Cildi sıkılaştırıcı olarak da kullanılır. Stres, sinir yatıştırıcı ve dinlendirici olarak banyo suyunda beklenir.El ve cilt için kullanıldığında birebir TATLI BADEM YAĞI ile karıştırılıp kullanılır. El ve cilt gibi güneş gören yerlerde kullanmayınız. cilt besleyici temizleyici ve selüloit giderici.

Kullanım :  Haricen; cilde masaj uygulanır. Romatizmada aroma yağlarının içersinde masaj yağı olarak kullanılır.

Yan tesiri :  Hamilelerin kullanımı sakıncalıdır.

 

YLANG YLANG  YAĞI

İçindekiler : Güney Asya’da yetişen ylang ylang ağacından elde edilmektedir. A, C, B1, B2 vitaminleriyle, protein ve mineraller içermektedir

Faydaları : Tropikal Asya’da yüksek tansiyon, ishal, uykusuzluk gibi rahatsızlıklar için kullanılmıştır. Antidepresan olan Ylang Ylang Yağı kas gevşetici, hücre yenileyici özelliklerine sahiptir. Akciğer, kalp, kalın ve ince bağırsakların fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Kuru ciltleri nemlendirmekle beraber cilt çatlakları için kullanılmaktadır

Kullanım :  Haricen; cilde masaj uygulanır.

Yan tesiri :  Hamilelerin kullanımı sakıncalıdır.

 

YOSUN YAĞI ( Oleum Seaweed  )

İçindekiler : Yüksek mineral içerik metabolik aktiviteyi ve kan dolaşımını uyarır, besinlerin hücreler tarafından emilimini hızlandırır, toksik ve artık maddelerin atılmasında yardımcı rol oynar

Faydaları : Selüite karşı yardımcı. Laminaria yosunu ve özel bir ekstre, problemli bölgedeki yağ oluşumunu engeller ve cildi sıkılaştırır. Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddeleri içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili.

Kullanım :  Haricen; cilde masaj uygulanır.

Yan tesiri :  bilinen bir yan etkisi olmasa da hamilelerin kullanmaması uygundur.

 

ZAMBAK YAĞI ( Oleum Lilium )

İçindekiler : Yüksek mineral içerik metabolik aktiviteyi ve kan dolaşımını uyarır, besinlerin hücreler tarafından emilimini hızlandırır, toksik ve artık maddelerin atılmasında yardımcı rol oynar

Faydaları : Vücut ağrılarını dindirir. Romatizma ağrılarına etkilidir. Koku olarak parfümeri sanayiinde kullanılır. Selülit tedavisi. Kurt dökücü olarak birer çay kaşığı aç karnına içilir, diş ağrılarını ve diş eti iltihaplarını giderir. Ayrıca şişlikleri dindirici özelliğe sahiptir.

Kullanım :  Günde 8-10 damla dahilen. romatizmal ağrılarda masaj yağı olarak kullanılır.

Yan tesiri :  bilinen bir yan etkisi olmasa da hamilelerin kullanmaması uygundur.

 

ZENCEFİL YAĞI ( GINGER ESSENTIAL OIL )

İçindekiler : Asya kökenli bir bitki olan Zencefil, Antik Çağlar’dan bu yana Asya, Hindistan ve Arabistan’da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Mide bulantısı, sindirim problemleri ve ishal, Çin’de geleneksel tedavi için kullanıldığı rahatsızlıklardır. Zencefil’in gövdesinin yerin altında kalan parçasından ve köklerinden faydalanılmaktadır. Aynı zamanda toz halindeki zencefil kökü etken maddesini ihtiva etmektedir. Kökler; zingiberen ve bisabolen isimli aromatik uçucu yağlar, zingiberol, gingerol ve shogaol isimli acı maddeler içermektedir.

Faydaları : Zencefil üst solunum yolu enfeksiyonlarından bronşit, astım gibi rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Afrodizyak etkisine sahip olan Zencefil, cinsel uyarıcı özelliğine sahiptir. Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar.Bu etkinliği sayesinde, donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Buhar terapisi, soğuk algınlıkları, nezle, bulantı, halsizlik durumlarında etkilidir. Masaj yağlarında veya banyoda kullanıldığında romatizma, eklem ve adale ağrılarında,kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde faydalıdır. Ayrıca dahilen yatıştırır ve gaz söktürücü etkilere sahiptir.

Kullanım : Dahilen; Bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak günde 2 defa kullanılır.Haricen; cilde masaj yapılarak kullanılır. (Dikkat! Zencefil yağı normalde
zehirsiz ve tahriş etmez
.

Yan tesiri :  hassas ciltleri tahriş edebilir ve ışığa karşı duyarlıdır.

 

ZEYTİN YAĞI ( OLEUM OLEA PUR )

İçindekiler : Zeytingiller familyasından meyveleri kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin meyvesinden sıkma yöntemiyle zeytin yağı elde edilmektedir. İçeriğinde oleik asit gliseritleri, A ve E vitamini ve ptesterol ihtiva eder.

Faydaları : Sağlık kaynağı bir yağdır. Bu yağı bol kullanan Akdeniz ülkelerinde kalp ve damar rahatsızlıkları çok az ; görülmektedir. Dahilen kullanımda müshil ve safra söktürücü; haricen ise yumuşatıcı ve yatıştırıcıdır. Saçlara friksiyon yapıldığında 'çok faydalıdır. Zeytinyağından farklı olarak asit derecesi daha düşüktür, Saç ve cildi besler, saç diplerini güçlendirir. Cildi canlandırır.

Kullanım : Dahilen; yemeklerde kullanılır ayrıca günde bir tatlı kaşığı içilmesi, saçlara friksiyon ve cilde masaj olarak kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.

Hayvansal Yağlar

ALA BALIK YAĞI ( OLEUM DE LA TRUITE )

İçindekiler : Yurdumuzda bolca doğal ve tabi ortamlarda yetişen alabalığın halis yağ içerisinde emiştirilmesiyle elde edilen hayvansal ve bitkisel karışımlı bir drogtur.

Faydaları : Romatizma ve bel ağrılarında iyi gelir. Bel fıtığı ve kas ağrılarında faydalıdır. Kas gevşetici , kireçlenme ve mafsal ağrılarda kullanılır.

Kullanımı : Dahilen: KULLANILMAZ. Haricen : Cilde masaj şeklinde ve mafsal ağrılarda kullanılır.

Yan tesiri : Fazla uzun süre kullanılması kemikleri yumuşattığından  istenmeyen kemik kırılmalarına sebep olabilir.

 

AYI   YAĞI

İçindekiler : Ayıdan  elde edilen hayvansal bir drogtur.

Faydaları :  Sedef hastalığında cilde sürmek sureti ile kullanılır .Saç dökülmesinde başa sürülür.  Mafsal ağrıları siyatik romatizma ve sırt ağrılarında ayı yağı ile devamlı ovulursa şifalı olur.

Kullanımı : Dahilen: KULLANILMAZ. Haricen : Cilde masaj şeklinde ve mafsal ağrılarda kullanılır. Saç diplerine firiksiyon yapılır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmaz.

 

  EMU     YAĞI   DEVE KUŞU ( EMU OIL )

İçindekiler :  40-60 kg arasında 170-185 cm boyunda Uçmayan ve Avustralya yerlisi olan Emu Kuşundan elde edilmektedir.Bu yağ kullanıma hazır olduğunda saf,steril toksinsiz ,cildi tahriş etmeyen ve gözenekleri tıkamayan bir ürün ortaya çıkmaktadır. Bu yağ hipoallerjenikti

Faydaları :   Eklem ve kas dokusuna kadar nüfuz etme gücüyle kalmaz, o bölgelerdeki ağrıları ve rahatsızlıkları da tedavi eder. Eklen kireçlenmesi, romatizma, spor sebebiyle oluşan ağrılar ve gerginliklerle ilgili bölgeleri ağrıdan, kızarıklıklardan ve şişmelerden kurtarır.
     Aynı zamanda cildinizi temizler ve kesinlikle cilt gözeneklerini tıkamaz ve yağlı kalıntı bırakmaz. Emu Yağı’nda doğrudan doğal olarak bol miktarda bulunan E ve A vitaminleri karışımı, iltihaba karşı savaşırken aynı zamanda cildin onarılmasını sağlar ve daha az acıyla daha kısa zamanda daha az iz bırakarak tedaviyi mümkün kılar.
       Özellikle açık yaralar, yanıklara, morarmalara, nasır ve mantara, güneş yanığına ve diğer cilt rahatsızlarına iyi gelir ve hatta kaşıntı ve böcek ısırmalarını tedavi eder. Müthiş bir cilt nemlendiricisidir. Emu yağı cildin nem tutma kabiliyetini artırarak, sert, kuru cildi yumuşacık sağlıklı dokusuna kavuşturur.     
       Zamanla oluşmuş olan cilt kırışıklıklarını ve sarkmalarını gerginleştirir ve yenilerinin oluşunu önler.
       Emu yağı cilt hücre yenilenmesini hızlandırır ve böylece cildin daha genç ve yumuşak görülmesini sağlar.
       Emu Yağı, cilt kaşıntısı ve tahrişini dindirir, kızarıklığı yok eder ve cildi en derin tabakalarından başlayarak yumuşatır. Cildin hassas bölgelerindeki kuruluğu giderir, ölü cilt tabakasını ortadan kaldırarak yeni cildin nefes almasını sağlar.

Kullanımı :  Haricen :Masaj Yaparak Harici Uygulanır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmaz.

YUKARI 

  KARINCA YUMURTASI YAĞI

İçindekiler : İsmi üzerine karınca yumurtasından elde edilen bir yağdır.

Faydaları :   Osmanlıda yeni doğmuş kız çocuklarına koltuk altı ve bikini bölgesi ile kol ve bacaklarına karıncanın yumurtası yağı sürülmek suretiyle istenmeyen tüylere kesin çözüm olarak kullanılmaktaydı.  Şimdide bayanların istenmeyen tüylerde tüy dökücü ve  kesin çözüm olarak  epilasyonda kullanılmaktadır.
    

Kullanımı : Ağda yapıldıktan sonra istenilen bölgeye sürülüp ve 30 dakika bekletilmesi ve tekrar aynı bölgeye sürülerek daha sonra birkaç saat sonra temizlenmesi yeterlidir. her epilasyon sonrası tekrar edilmesi yeterlidir. ortalama 4 ila 8 sefer yapılması sonucunda istenmeyen tüylerinizden kurtulabilirsiniz.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmaz.

 

  ÖRDEK     YAĞI 

İçindekiler : Ördekten elde edilen bir durogtur.

Faydaları :   Romatizmalı uzuvlara ve yanıklara sürülür. Ördek yağı bakla unu ile merhem yapılır şişen memeler üzerine konursa sonuç alınır. Ayrıca sıcak olarak içilirse kıl ve yün yutanların içerlerindeki yün ve kılları dışarıya atmasını sağlar. Osmanlıda hallaçlar bu yağı kullanarak faydalanmışlardır.
    

Kullanımı : Dahilen: 1 tatlı kaşağı içilir Haricen :Masaj Yaparak Harici Uygulanır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmaz.

 

  TAVŞAN    YAĞI 

İçindekiler : Tavşan eti yağ oranı düşük olduğu için  kalorisi de düşüktür. Ayrıca tavşan yağı stearik yağ asidi ve oleik yağ asidini daha az, esansiyel doymamış linoleik ve linolenik yağ asitlerini daha fazla içerir. Bu özelliklerinden dolayı diyet yapanlar güvenle kullanabilir.

Faydaları :   Romatizmalı uzuvlara  sürülür. Kulak ağrısında kullanılır. vücuda batan iğneyi çıkartmakta kullanılır. Ağız ve yüz felcinden cilde masaj yapılarak kullanılır.
    

Kullanımı : Dahilen: 1 tatlı kaşağı içilir Haricen :Masaj Yaparak Harici Uygulanır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

YUKARI 

  YILAN YAĞI

İçindekiler : Yılandan elde edilen bir yağ droğudur.

Faydaları :   Özelliği saç dökülmesini durdurup  dökülen bölgelerden yeniden saç çıkmasını sağlar.(ölü hücreler hariç!)saça doğal canlılık ve parlaklık kazandırır.    

Kullanımı : Haricen ; Haftada iki-üç defa banyodan iki saat önce saç diplerine masaj yapılarak uygulanır. masaj süresi 8-10 dakika arasıdır. bitkisel bir şampuanla yıkanması tavsiye edilir.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur. Dahilen kullanılmaz.

 

UYARI :

Bitkisel Yağların kullanım şekli, önerilen miktarı, tavsiye edilen etkileri kişiden kişiye değişebilmekte, yanlış kullanımı sonucunda beklenmeyen etkilerle ve ciddi/trajik sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

www.bitkisepeti.com sitemizde yer alan aromaterapi konulu yazılarda tehlikelerini detaylı olarak belirttiğimiz şekilde, bitki öz yağlarının kullanımının mutlaka bu konuda uzman bir tıp doktoru (yani güzellik uzmanı veya baharatçınıza değil!) kontrolünde yapılması gerektiğini ISRARLA tavsiye ediyoruz.

Çok masumca değerlendirip, bir iki yerde de okuduktan sonra yatıştırıcı etkisi olduğuna ve denemeye karar verdiğiniz bir bitki, aynı zamanda diğer özellikleri sebebiyle o ana kadar bilinmeyen bir rahatsızlığınızı uyararak ortaya çıkarabilir, tansiyonunuzu düşürüp/yükseltebilir, hatta (bayanlar için) düşüğe bile sebep olabilir.

Her konuda olacağı gibi, bu konuda da kendinizi gereksiz riske atmayınız.

 

 

Sayfa Başı

Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri

Şifalı Bitkilerin Toplanmaları

Referanslar:

1-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacılık Fak.,1984,İstanbul
2-KARDELEN Tarım Ürünleri broşüründen alınmıştır.
3-http://www.awecemre.com/ sitesinden yararlanılmıştır.